NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Bułeczki z powidłami - przepis od mojej babci
Bułeczki z powidłami - przepis od mojej babci
Bułeczki z powidłami - przepis od mojej babci
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   28.3.2023

Bułeczki z powidłami - przepis od mojej babci

Jako danie główne albo jako deser po daniu głównym, na śniadanie albo na kolację, u nas w domu nie robi to różnicy. Jemy je zawsze :) Gdy tylko mam okazję to biorę się za przygotowywanie tych świetnych bułeczek. Przepis mam jeszcze od mamy, a ona dostała go od swojej mamy, która miała go od swojej. To nasze rodzinne dziedzictwo - najlepsze bułeczki jakie istnieją. Podzielę się z Wami tym przepisem. Nadziewać możecie je czym chcecie, ja nadziewam je powidłami, bo taka wersja najbardziej nam smakuje.

Składniki

Ciasto:

250 ml
mleka
2 szt.
jajek
100 g
masła
500 g
mąki
100 g
cukru
20 g
drożdży
1 łyżka
rumu
szczypta
soli

Nadzienie:

300 g
powideł śliwkowych
2 łyżki
rumu
1 łyżeczka
cynamonu

Do dokończenia:

3 łyżki
smalcu
według potrzeb
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do letniego mleka rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Do zaczynu dodaj jajka, miękkie masło, mąkę, rum oraz sól.
  3. Wyrób elastyczne ciasto, które pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 18 kawałków i napełnij powidłami śliwkowymi doprawionymi rumem i cynamonem.
  5. Każdą bułeczkę na blaszce posmaruj rozpuszczonym smalcem. Piecz w temperaturze 160°C aż będą złociste. Upieczone bułeczki posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz