NajPrzepis.pl Budyniowe warkocze
Budyniowe warkocze
Przepis Budyniowe warkocze
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.3.2021

Budyniowe warkocze

Fantazja !!!! Po ukrojeniu jeden kawałek z pewnością nie wystarczy :)

Składniki

Ciasto:

1 kg
mąki
150 g
cukru kryształ
50 ml
oleju
0,5 l
mleka
1 szt.
jajko
szczypta
soli
2 kostki
drożdży

Nadzienie:

3 op.
budyniu czekoladowego
1,5 l
mleka
cukier do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z 200 ml ciepłego mleka, odrobiny cukru i drożdży przygotuj zaczyn (daj do wyrośnięcia w ciepłe miejsce). Do miski wsyp cały kilogram mąki, daj jajko, sól, 150 g cukru. Dodaj wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Wyrób ciasto, które nie będzie się kleić. Zobacz na zdjęciu, jaką gęstość powinno mieć ciasto i w zależności od tego dodawaj mąkę jeśli jest zbyt rzadkie lub mleko, jeśli jest zbyt gęste. Ciasto musi być dobrze wyrobione, w przeciwnym razie nie wyrośnie. Poznasz to po tym, że jak ciasto przestanie przyklejać się do boków miski to znaczy, że jest już odpowiednio wyrobione. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  2. Podczas gdy ciasto wyrasta przygotuj budyń. Wymieszaj mleko z cukrem, dodaj budyń czekoladowy, dobrze wymieszaj aby nie było grudek i ugotuj gęsty budyń.
  3. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, podziel je na dwie części. Każdą z nich posmaruj budyniem, zroluj. Spleć w warkocze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 25-30 minut.
  4. Po upieczeniu posmaruj olejem jeszcze dopóki jest "gorące" i posyp cukrem. Krój dopiero jak jest dobrze ostygnięte.

 Mój blog znajdziesz TUTAJ

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz