Budyniowe ciasto ze śmietaną

Przepis Budyniowe ciasto ze śmietaną

Dodał: NajKasia, 15.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Budyniowe ciasto ze śmietaną. Jak napiszę że wszystko zniknęło z blaszki w 10 minut, to trochę przesadzę. Ale następnym razem koniecznie zrobię z podwójnej porcji składników :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 15.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

6 szt.jajek
250 gcukru
100 mlgorącej wody
100 mloleju
300 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
2 łyżkikakao
szczyptasoli

Budyń:

800 mlmleka
2 op.budyniu w proszku (malinowego)
4 łyżkicukru

Na koniec:

800 gśmietany
1 op.cukru waniliowego
4 łyżkicukru pudru
drobinki czekolady do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij z połową cukru do osiągnięcia jasnej pianki. Stopniowo dodawaj wodę i olej. Następnie wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia a na koniec wymieszaj z białkami ubitymi na pianę ze szczyptą soli i drugą połową cukru.
  2. 2/3 ciasta wylej na blaszkę. Resztę ciasta wymieszaj z kakao.
  3. Większość mleka zagotuj, pozostałe mleko wymieszaj z budyniami i cukrem i wlej do wrzącego mleka. Ugotuj gęsty budyń i od razu wylej go na ciasto.
  4. Piecz w temperaturze 160 °C.
  5. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i posmaruj śmietaną wymieszaną z cukrem. Na końcu posyp drobinkami czekolady.
  6. Daj do lodówki, aby stężało. Krój dopiero po całkowitym ostygnięciu.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj