Bożonarodzeniowe tartaletki IZYDOR  

Przepis Bożonarodzeniowe tartaletki IZYDOR  
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczne koszyczki wypełnione marmoladą i doskonałym kremem czekoladowym. Koniecznie spróbuj, ja jestem zachwycona :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

400 gmąki
250 gmasła
200 gcukru pudru
140 gorzechów włoskich
1 szt.jajko
2 łyżkikakao
szczyptamielonego cynamonu
skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny

Nadzienie orzechowe:

300 gstartych orzechów włoskich
100 gcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
100 mlrumu

Krem czekoladowy:

300 gmasła
150 gcukru kryształ
3 szt.jajek
1 op. cukru waniliowego
2 łyżkikakao

Ponato:

200 gczekolady do gotowania
100 gmarmolady porzeczkowej
100 gutwardzonego tłuszczu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników na ciasto zrób kulkę. Stopniowo z ciasta bierz mniejsze kawałki i wkładaj je do foremek na tartaletki (ja foremki smaruję tłuszczem i ciasto ładnie się po upieczeniu wyjmuje). Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 10-15 minut - obserwuj.
  2. Wszystkie składniki na nadzienie orzechowe wymieszaj w misce.
  3. Upieczone tartaletki posmaruj marmoladą i włóż do nich nadzienie orzechowe. Na nadzienie orzechowe nałóż rękawem cukierniczym krem.
  4. Krem przygotuj w ten sposób, że najpierw zmiksuj jajka z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem w kąpieli wodnej aż będzie gęsty. Pozostaw do ostygnięcia a potem zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej i z kakao.
  5. Tartaletki ułóż w chłodnym pomieszczeniu do ostygnięcia a potem możesz je jeszcze zamoczyć w polewie czekoladowej (czekoladę rozpuść z utwardzonym tłuszczem).
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj