Boskie ciasto czekoladowe

Dodał: NajKasia, 1.2.2022
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Czekoladowe ciasto, które co prawda jest trochę bardziej wymagające jeśli chodzi o przygotowanie go, ale z pewnością warto spróbować. Pyszne! Ciasto z białek z orzechami na spodzie jest wspaniałe. Ja wręcz kocham orzechowe ciasta i kolejne słodkie inspiracje z orzechami zawsze sprawiają mi radość. Zawsze chętnie próbuję nowych przepisów i nowych smaków a potem chętnie się nimi dzielę z Wami.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 1.2.2022
Kategorie:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
10 szt.białek
280 gcukru
280 gmielonych orzechów włoskich
2 łyżkikakao
2 łyżkimąki
Ciemny krem:
4 szt.żółtek
2 szt.całe jajka
250 gcukru pudru
125 gmasła
3 tabliczkiczekolady
Jasny krem:
400 mlmleka
200 gcukru
6 łyżekmąki
6 szt.żółtek
125 gmasła
- Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo stale miksując dodawaj cukier a następnie mielone orzechy włoskie, kakao i mąkę.
- Przygotowane ciasto nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
- Przygotuj jasny krem. Do mleka dodaj cukier, mąkę i żółtka. Dokładnie utrzyj aby nie było grudek i ugotuj gęstą masę, którą pozostaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na kremową masę i stopniowo łyżka po łyżce dodawaj ugotowany budyń.
- Przygotuj ciemny krem. Żółtka, jajka, cukier puder daj do garnka , daj do kąpieli wodnej i miksuj. Gdy masa zacznie gęstnieć dodaj połamaną na kawałki czekoladę i poczekaj aż się rozpuści. Odstaw z kąpieli wodnej i pozostaw aby trochę ostygło, następnie dodaj masło i rozpuść je mieszając.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Božské čokoládové řezy.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Božské čokoládové rezy.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Himmlisch guter Schokoladenkuchen an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Mennyei csokoládés szelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU