Bombowy sernik Pijany Izydor

Przepis Bombowy sernik Pijany Izydor
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Pijany Izydor to bardzo popularny deser. Uwielbiam go, ponieważ bardzo lubię wszystkie ciasta, do których dodaje się rum. Koniecznie spróbuj również tej alternatywy tego deseru.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:

SKŁADNIKI

Spód:

220 gherbatniki kakaowe
120 gmasła

Nadzienie orzechowe:

200 gmielonych orzechów włoskich
100 gcukru pudru
100 mlrumu
120 ml (lub według potrzeb)mleko

Krem czekoladowy:

1 op.budyniu waniliowego
330 mlmleka
230 gmasła
60 gcukru pudru
2 łyżkikakao

Wierzch:

200 gczekolady
200 mlśmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Herbatniki zmiksuj na proszek i dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj i ułóż masę z herbatników na okrągłej formie do pieczenia (na dno daj papier do pieczenia). Użyłam klasycznej okrągłej formy o średnicy 24 cm.
  2. Na warstwę herbatników nałóż nadzienie orzechowe. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj. Mleko dolewaj stopniowo aby uzyskać gęstą masę,którą da się rozsmarować.
  3. Na nadzienie orzechowe nałóż krem czekoladowy, który przygotuj w ten sposób, że w mleku wymieszaj budyń w proszku i ugotuj z tego gęsty budyń, który pozostaw aby lekko ostygł. Masło z cukrem i kakao ubij do osiągnięcia pianki, stopniowo miksuj z ostygniętym budyniem. Uzyskasz gładki krem, który równo ułóż na orzechowym nadzieniu.
  4. Wierzch polej polewą czekoladową - zagrzej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i mieszając rozpuść ją.
  5. Odłóż do lodówki, aby ciasto stężało.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj