Bezowa rolada z bitą śmietaną

Przepis Bezowa rolada z bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 26.4.2021

Kategorie: Słodkie rolady, Rolady, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Bezowa rolada z bitą śmietaną
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Już prawie zapomniałam jak wspaniała jest ta rolada. Lekka i puszysta, pełna bitej śmietany i orzeszków. Dawniej takie ciasto można było kupić w prawie każdej cukierni, dziś wiele osób go nawet nie zna. Więc chętnie Wam ją przypomnę bo oprócz tego że świetnie smakuje to jest również bardzo prosta do przygotowania.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Bezowa rolada z bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 26.4.2021

Kategorie: Słodkie rolady, Rolady, Desery

SKŁADNIKI

Beza orzechowa:

125 gbiałek
80 gcukru
30 gmielonych orzeszków laskowych
40 gmąki

Nadzienie z bitej śmietany:

250-300 mlśmietany kremówki (ja użyłam 35%)
1-2 łyżkicukru (w zależności od preferencji smakowych)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Białka ubij z cukrem na pianę, najpierw na niższych obrotach miksera ubijaj same białka, potem stopniowo dodawaj cukier i zwiększ obroty do maksimum.
  3. Łopatką silikonową wymieszaj z orzeszkami i mąką. Ciasto wyłóż na przygotowany papier do pieczenia, nie musi być na całej powierzchni blaszki, aby warstwa ciasta nie była zbyt cienka. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 10 - 12 minut, dopóki ciasto się lekko nie zaróżowi.
  4. Po upieczeniu płat ciasta zdejmij z blaszki, lekko posyp go cukrem pudrem i przełóż na czysty kawałek papieru do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia a następnie ostrożnie zdejmij papier z płatu ciasta.
  5. Śmietanę ubij razem z cukrem na sztywną pianę, rozsmaruj na ostygniętym płacie ciasta i za pomocą papieru do pieczenia zroluj. Gotową roladę daj do lodówki do ostygnięcia.
  6. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, krój ząbkowanym nożem. 

    WSKAZÓWKA: Jeśli chcesz aby rolada była jeszcze lepsza to możesz do ubitej śmietany dodać 50 g startej na tarce gorzkiej czekolady lub świeżo zmielonej kawy. Ja najbardziej ją jednak lubię z samą śmietaną :)

Źródło: Víkendové pečení

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj