NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Bezowa rolada z bitą śmietaną
Bezowa rolada z bitą śmietaną
Przepis Bezowa rolada z bitą śmietaną

Już prawie zapomniałam jak wspaniała jest ta rolada. Lekka i puszysta, pełna bitej śmietany i orzeszków. Dawniej takie ciasto można było kupić w prawie każdej cukierni, dziś wiele osób go nawet nie zna. Więc chętnie Wam ją przypomnę bo oprócz tego że świetnie smakuje to jest również bardzo prosta do przygotowania.

NajKasia    ·   26.4.2021

Bezowa rolada z bitą śmietaną

Już prawie zapomniałam jak wspaniała jest ta rolada. Lekka i puszysta, pełna bitej śmietany i orzeszków. Dawniej takie ciasto można było kupić w prawie każdej cukierni, dziś wiele osób go nawet nie zna. Więc chętnie Wam ją przypomnę bo oprócz tego że świetnie smakuje to jest również bardzo prosta do przygotowania.

Składniki

Beza orzechowa:

125 g
białek
80 g
cukru
30 g
mielonych orzeszków laskowych
40 g
mąki

Nadzienie z bitej śmietany:

250-300 ml
śmietany kremówki (ja użyłam 35%)
1-2 łyżki
cukru (w zależności od preferencji smakowych)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Białka ubij z cukrem na pianę, najpierw na niższych obrotach miksera ubijaj same białka, potem stopniowo dodawaj cukier i zwiększ obroty do maksimum.
  3. Łopatką silikonową wymieszaj z orzeszkami i mąką. Ciasto wyłóż na przygotowany papier do pieczenia, nie musi być na całej powierzchni blaszki, aby warstwa ciasta nie była zbyt cienka. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 10 - 12 minut, dopóki ciasto się lekko nie zaróżowi.
  4. Po upieczeniu płat ciasta zdejmij z blaszki, lekko posyp go cukrem pudrem i przełóż na czysty kawałek papieru do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia a następnie ostrożnie zdejmij papier z płatu ciasta.
  5. Śmietanę ubij razem z cukrem na sztywną pianę, rozsmaruj na ostygniętym płacie ciasta i za pomocą papieru do pieczenia zroluj. Gotową roladę daj do lodówki do ostygnięcia.
  6. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, krój ząbkowanym nożem. 

    WSKAZÓWKA: Jeśli chcesz aby rolada była jeszcze lepsza to możesz do ubitej śmietany dodać 50 g startej na tarce gorzkiej czekolady lub świeżo zmielonej kawy. Ja najbardziej ją jednak lubię z samą śmietaną :)

Źródło: Víkendové pečení

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz