Bekonowe paluszki z ciasta drożdżowego

Przepis Bekonowe paluszki z ciasta drożdżowego

Dodał: NajKasia, 21.12.2020

Kategorie: Sylwester i Nowy rok, Świąteczne wypieki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Paluszki na imprezę o smaku boczku. Doskonałe puszyste ciasto drożdżowe, delikatne jak mgiełka a jednocześnie po upieczeniu bardzo chrupiące. Boczek nadaje mu naprawdę specyficzny smak, spokojnie możesz go dodać więcej, ja trochę się obawiałam, aby nie było go za dużo. Następnym razem dam go znacznie więcej. Może będzie trochę trudniej je zwijać, ale na 100 procent będą jeszcze smaczniejsze.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 21.12.2020

Kategorie: Sylwester i Nowy rok, Świąteczne wypieki

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

2 filiżankimąki tortowej
2/3 filiżankiciepłej wody
1 łyżeczkasuszonych drożdży
1/2 łyżeczkisoli
1 łyżkacukru
200 gwędzonego boczku
nasiona sezamu
twardy ser
czerwona mielona papryka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj składniki. Boczek pokrój na cienkie paseczki i podsmaż na rozgrzanej patelni. Podsmażony pozostaw do wystygnięcia.
  2. Do ciepłej wody dodaj cukier i rozpuść go mieszając. Gdy cukier jest już rozpuszczony dodaj drożdże i pozostaw je aby zaczęły pracować.
  3. Mąkę i sól wymieszaj w misce, dodaj drożdże i boczek (nawet z tłuszczem ze smażenia) i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj do otrzymania koła, posyp startym serem i przytnij z każdej strony aby otrzymać mniejszy prostokąt. Ponownie rozwałkuj i pokrój na paski. Z każdego paska zrób paluszek i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie posyp czerwoną mieloną papryką i sezamem (nie musisz).
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj