Bananowe ciasto - najłatwiejsze ciasto z kremem na świecie

Przepis Bananowe ciasto - najłatwiejsze ciasto z kremem na świecie

Dodał: NajKasia, 3.4.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

To ciasto to pierwsze ciasto z kremem, które nauczyłam się piec. Polecam każdemu!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.4.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

SKŁADNIKI

Ciasto:

6 szt.jajek
6 łyżekcukru
6 łyżekmąki
6 łyżekletniej wody
2 łyżekprzesianego kakao
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
szczyptasoli

Krem:

1 op.budyniu waniliowego
1 op.cukru waniliowego
250 gmasła
150-200 gcukru pudru
3 szt.bananów
czekolada do ozdobienia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij ze szczyptą soli na pianę. Gdy zacznie się już robić pianka po łyżeczce dodawaj cukier i za każdym razem dobrze ubij. Białka muszą być odpowiednio sztywne, błyszczące a końcówki miksera powinny zostawiać w pianie ślady. Miksując na najniższych obrotach dodaj żółtka. Dodawaj po łyżeczce wodę i ponownie miksuj. Na koniec już ręcznie drewnianą łyżką wmieszaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  2. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut. Po ostygnięciu zdejmij papier i włóż ciasto z powrotem do blaszki.
  3. Budyń z cukrem waniliowym ugotuj w 350 ml wody. Ugotowaną masę przykryj folią spożywczą tak, aby folia nie dotykała wierzchu masy i pozostaw do ostygnięcia. Masło ubij mikserem na pianę razem z cukrem pudrem i po łyżce dodawaj ostygnięty budyń i miksuj go.
  4. 1/3 kremu ułóż na ostygniętym cieście, na to połóż pokrojone w cienkie plastry banany. Na wierzch daj pozostały krem i ładnie wygładź. Jest to trochę trudniejsze ale trzeba być cierpliwym i równomiernie stopniowo rozsmarowywać na mniejszych kawałkach. Na końcu posyp startą czekoladą i odstaw do lodówki aby stężało.

Mój blog: Adkas

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj