NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Sylwester i Nowy rok Bałkański nadziewany placek serowy
Bałkański nadziewany placek serowy
Przepis Bałkański nadziewany placek serowy
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.3.2022

Bałkański nadziewany placek serowy

Doskonałe i bardzo proste do przygotowania danie. Ciasto drożdżowe nadziewane dwoma rodzajami sera i papryką. Mojemu mężowi brakowało w tym jeszcze cebuli i byłoby idealnie. Koniecznie spróbuj.

65 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki
200 ml
ciepłego mleka
25 g
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
soli
1 łyżeczka
cukru
1/2 kostki
drożdży
1 szt.
jajko
360 g
mąki

Na nadzienie:

150 g
cheddar
150 g
sera bałkańskiego
1 szt.
czerwona papryka
1 szt.
zielona papryka
2 łyżeczki
nasion sezamu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki na ciasto daj do miski i wyrób z nich kulkę ciasta. Nie robię zaczynu, wyrabiam od razu wszystko razem. Pozostaw do wyrośnięcia, co trwa około 1 godziny.
  2. Po godzinie połóż ciasto na stolnicy, którą posyp mąką i rękami rozgnieć na cieńszy placek. Do środka włóż kulkę nadzienia - trochę nadzienia odłóż na bok, aby posypać wierzch (starty cheddar, drobno pokrojona papryka, nasiona sezamu i ser bałkański wymieszane razem i z tego uformowana kulka).
  3. Zawiń w kieszonkę i znów rozgnieć rękoma na placek. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wierzch posyp odłożonym nadzieniem i włącz piekarnik na 180 stopni.
  4. Gdy piekarnik się rozgrzewa placek zdąży jeszcze trochę wyrosnąć.
  5. Piecz przez około 35 minut - obserwuj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz