Bałkański nadziewany placek serowy

Przepis Bałkański nadziewany placek serowy
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe i bardzo proste do przygotowania danie. Ciasto drożdżowe nadziewane dwoma rodzajami sera i papryką. Mojemu mężowi brakowało w tym jeszcze cebuli i byłoby idealnie. Koniecznie spróbuj.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

200 mlciepłego mleka
25 goliwy z oliwek
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkacukru
1/2 kostkidrożdży
1 szt.jajko
360 gmąki

Na nadzienie:

150 gcheddar
150 gsera bałkańskiego
1 szt.czerwona papryka
1 szt.zielona papryka
2 łyżeczkinasion sezamu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wszystkie składniki na ciasto daj do miski i wyrób z nich kulkę ciasta. Nie robię zaczynu, wyrabiam od razu wszystko razem. Pozostaw do wyrośnięcia, co trwa około 1 godziny.
  2. Po godzinie połóż ciasto na stolnicy, którą posyp mąką i rękami rozgnieć na cieńszy placek. Do środka włóż kulkę nadzienia - trochę nadzienia odłóż na bok, aby posypać wierzch (starty cheddar, drobno pokrojona papryka, nasiona sezamu i ser bałkański wymieszane razem i z tego uformowana kulka).
  3. Zawiń w kieszonkę i znów rozgnieć rękoma na placek. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wierzch posyp odłożonym nadzieniem i włącz piekarnik na 180 stopni.
  4. Gdy piekarnik się rozgrzewa placek zdąży jeszcze trochę wyrosnąć.
  5. Piecz przez około 35 minut - obserwuj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj