NajPrzepis.pl Zagęszczanie potraw to nie tylko zasmażka. Wypróbuj też zdrowsze i dietetyczne warianty
Zagęszczanie potraw to nie tylko zasmażka. Wypróbuj też zdrowsze i dietetyczne warianty
Przepis Zagęszczanie potraw to nie tylko zasmażka. Wypróbuj też zdrowsze i dietetyczne warianty
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Kto z nas nie kocha pożywnych zup lub gęstych sosów do mięsa? Jak najlepiej zagęścić te potrawy? Oprócz zwykłych i najpopularniejszych metod mamy dla Was pomysły na inne możliwe sposoby. Może słyszałaś o niektórych z nich, a może któreś sama stosujesz, ale część na pewno Cię zaskoczy. Wszystkie mają jedną wspólną cechę – są sprawdzone i niezawodne.

NajKasia    ·   31.1.2023

Zagęszczanie potraw to nie tylko zasmażka. Wypróbuj też zdrowsze i dietetyczne warianty

Kto z nas nie kocha pożywnych zup lub gęstych sosów do mięsa? Jak najlepiej zagęścić te potrawy? Oprócz zwykłych i najpopularniejszych metod mamy dla Was pomysły na inne możliwe sposoby. Może słyszałaś o niektórych z nich, a może któreś sama stosujesz, ale część na pewno Cię zaskoczy. Wszystkie mają jedną wspólną cechę – są sprawdzone i niezawodne.

Podstawowy sposób naszych babć na zagęszczanie potraw czyli zasmażka

Gdy mowa o zagęszczaniu, to prawdopodobnie od razu przychodzi Ci na myśl mąka. Jest ona najczęściej używanym składnikiem do zagęszczania różnych dań. Przecież zasmażkę stosowały nawet nasze babcie! Oczywiście sos lub zupę doskonale zagęścisz za pomocą wody i mąki, albo mąki i śmietany lub mąki i wywaru. Świetnie sprawdzi się dowolna ciesz.

Mieszanka, która składa się z mąki i płynnego składnika nazywana jest zasmażką.

Zagęszczanie za pomocą warzyw

Jeśli twoją filozofią jest zdrowy styl życia, to do zagęszczenia dowolnej potrawy możesz użyć warzyw. Tu obowiązuje zasada proporcjonalności. Im więcej warzyw, tym zdrowsze danie i bardziej gęsta konsystencja. Do zagęszczania zup i sosów można użyć wszystkich rodzajów warzyw, ale najczęściej stosuje się warzywa korzeniowe, szczególnie tarte ziemniaki.

Zagęszczanie za pomocą skrobi

Podczas przygotowywania sosów w stylu azjatyckim bardzo często używa się skrobi. Jeśli jeszcze z niej w kuchni nie korzystałaś, to nie zapomnij porządnie wymieszać jej z wodą a dopiero potem wymieszać z jedzeniem. Zapobiegniesz w ten sposób tworzeniu się grudek.

Do zagęszczania słodkich i słonych potraw możesz użyć:

  1. skrobi kukurydzianej
  2. skrobi ziemniaczanej
  3. japońskiej skrobi kuzu.

Zagęszczanie za pomocą roślin strączkowych

Co się dzieje z roślinami strączkowymi, gdy namoczysz je w wodzie? Pęcznieją. Wykorzystaj tę ich cechę i dodaj je do zupy warzywnej. Jeśli chcesz, aby zupa naprawdę porządnie zgęstniała, namoczone rośliny strączkowe zmiksuj blenderem na gęstą pastę a następnie wymieszaj ją dokładnie w garnku z zupą.

Przygotowanie przepisu Zagęszczanie potraw to nie tylko zasmażka. Wypróbuj też zdrowsze i dietetyczne warianty, krok 1

Zagęszczanie za pomocą jajka

Ugotowałaś zupę, ale podczas podawania wydaje Ci się, że jest zbyt rzadka? Postaw na jajka. Gdy je wymieszasz z mlekiem i porządnie roztrzepiesz, otrzymasz doskonały zagęszczacz. Stale mieszając wlej mieszankę mleka i jajka do garnka z wrzącą zupą, ale już pod żadnym pozorem nie gotuj zupy dalej. Mogło by dojść do rozgniecenia jajek.

Istnieje bardzo wiele sposobów, jak można zagęścić zupę lub sos. Od tych klasycznych, które zawierają mąkę, i z których korzystały już nasze babcie, aż po nowoczesne przepisy, które są mniej znane lub takie, z których możesz skorzystać nawet jeśli preferujesz zdrowy styl życia.

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz