NajPrzepis.pl Porady i wskazówki Nasze babcie nawet bez mięsa potrafiły nakarmić całą rodzinę. Zbiór 13 przepisów, które są na wagę złota
Nasze babcie nawet bez mięsa potrafiły nakarmić całą rodzinę. Zbiór 13 przepisów, które są na wagę złota
Nasze babcie nawet bez mięsa potrafiły nakarmić całą rodzinę. Zbiór 13 przepisów, które są na wagę złota
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.2.2022

Nasze babcie nawet bez mięsa potrafiły nakarmić całą rodzinę. Zbiór 13 przepisów, które są na wagę złota

Świetne przepisy naszych babć, których nie powinno się nigdy zapomnieć. Ziemniaki to tradycyjne danie, które podawało się na milion sposobów - gotowane, tłuczone, pieczone lub smażone. Nawet z podstawowych składników dało się ugotować świetne jedzenie, które nasyciło. Specjały naszych babć smakowały każdemu.

1. Pieczone ziemniaki z francuskim sosem

Znudził Ci się klasyczny ryż albo tradycyjne puree ziemniaczane jako dodatek do dania głównego? Przygotuj smaczne pieczone ziemniaki z sosem francuskim. Sos składa się z oleju, octu jabłkowego, czosnku i musztardy dijon. Musztarda dijon nadaje charakterystyczny smak więc nie zastępuj jej klasyczną musztardą. Spróbowałam to zrobiż i oryginał jest znacznie lepszy.

Przepis znajdziesz TUTAJ

Przepis Pieczone ziemniaki z francuskim sosem

2. Babka cukiniowa od której się uzależnisz

Cukinia jest bardzo zdrowa i dlatego kocham to warzywo, przede wszystkim za jego wszechstronne zastosowanie w kuchni. Dlatego gości ona u nas w najróżniejszej formie - na słono, na słodko, surowa, gotowana, pieczona, grillowana, marynowana...

Przepis znajdziesz TUTAJ

Przepis Babka cukiniowa od której się uzależnisz

3. Extra szybkie placki czosnkowe nadziewane serem, perfekcyjny zamiennik pieczywa na grilla!

Jeśli nie jesteś fanem klasycznego chleba na zakwasie, to polecam Ci spróbować tych placków. Ja robiłam je jako zamiennik pieczywa do mięsa z grilla. Odniosły wielki sukces, właściwie zniknęły ze stołu jeszcze szybciej niż to grillowane mięsko. Posmarowałam je czosnkiem i nadziałam wędzonym serem startym na tarce. Koniecznie spróbuj.

Przepis znajdziesz TUTAJ

Przepis Extra szybkie placki czosnkowe nadziewane serem, perfekcyjny zamiennik pieczywa na grilla!

4. Placki ziemniaczane zapiekane w piekarniku

Komu by się chciało w te upały stać przy kuchence i piec placki ziemniaczane. Więc zrobiłam to w o wiele prostszy sposób. Wzięłam naczynie żaroodporne, porządnie je natłuściłam, dałam do niego ciasto na placki ziemniaczane. Włożyłam do piekarnika i zapiekłam. Wielki placek ziemniaczany był gotowy, do tego tylko śmietana i brakuje tylko jakichś głodnych ludzi :)

Przepis znajdziesz TUTAJ

Przepis Placki ziemniaczane zapiekane w piekarniku

5. Ryżowa babka z morelami i twarogiem

To jest danie mojego dzieciństwa. Nie mogę sobie przypomnieć, gdy z tego przepisu gotowano u mnie w domu. Ale doskonale pamiętam smak tego dania ze szkolnej stołówki. Zawsze dostawaliśmy do tego jeszcze kubek mleka i jogurtu. Jeśli w Tobie również budzi to wspomnienia to biegnij do kuchni i ugotuj to luksusowe danie, do którego możesz dodać różne owoce. Ja najbardziej lubię morele, ale w szkolnej stołówce najczęściej robili to z czereśniami

Przepis znajdziesz TUTAJ

Przepis Ryżowa babka z morelami i twarogiem

6. Domowe kluski na parze /knedle drożdżowe z owocami/

Zaproponuję Wam dwa różne sposoby przygotowania klusek na parze z jednego ciasta. Pierwsze kluski są robione w parowarze (doskonała rzecz) a drugie w tradycyjny sposób, którego nauczyla mnie moja babcia.

Przepis znajdziesz TUTAJ

Przepis Domowe kluski na parze /knedle drożdżowe z owocami/

7. Doskonały kalafior w cieście z dressingiem z kwaśnej śmietany

Jeśli należysz do grona fanów kalafiora ale masz wyrzuty sumienia gdy jesz smażone różyczki to mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Spróbuj przygotować doskonały kalafior, który zrobisz bez smażenia a mimo to będzie miał chrupiącą skórkę. Kalafior obtocz w cieście, przełóż na posmarowaną masłem patelnię i podsmażaj z każdej strony aż będzie złocisty. Ten kto nie chce nawet podsmażać na kawałku masła, może dać kalafior na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku.

Przepis znajdziesz TUTAJ

Przepis Doskonały kalafior w cieście z dressingiem z kwaśnej śmietany

8. Ryż zapiekany z szynką i serem

Smaczne i gotowe w ciągu kilku minut. Ryż zapiekany z szyną i serem. Ja użyłam sera mozzarella, ale jeśli lubisz bardziej serowy smak to możesz użyć więcej mozzarelli albo innego sera o bardziej wyrazistym smaku. Marchew dodała temu lepszy smak, próbowałam też robić bez niej ale nie było tak dobre, więc jej nie pomijaj. Proste danie, które przygotujesz szybko i robisz w jednym naczyniu żaroodpornym, więc się przy tym nie napracujesz :)

Przepis znajdziesz TUTAJ

Przepis Ryż zapiekany z szynką i serem

9. Migas - danie biednych Hiszpanów

To danie jest tanie, szybkie i bardzo smaczne. Każdemu z nas czasami zostanie trochę chleba i warto go dobrze wykorzystać.

Przepis znajdziesz TUTAJ

Przepis Migas - danie biednych Hiszpanów

10. Ryżowo czosnkowe placuszki

Ryżowo-czosnkowe placuszki z serem, kiełbasą i salami.

Przepis znajdziesz TUTAJ

Przepis Ryżowo czosnkowe placuszki

11. Super dodatek - opiekane chrupiące ziemniaczki

Miłośnicy ziemniaków z pewnością polubią to danie. Ziemniaki zapiekane w piekarniku, które smakują jak te, które się piecze na ognisku.

Przepis znajdziesz TUTAJ

Przepis Super dodatek - opiekane chrupiące ziemniaczki

12. Wiejskie ziemniaczki

Najprostszy i doskonały obiad, który będzie smakował również tym, którzy nie potrafią sobie wyobrazić obiadu bez mięsa.

Przepis znajdziesz TUTAJ

Przepis Wiejskie ziemniaczki

13. Bułeczki z kremem waniliowym

Popularne jedzenie z czasów mojego dzieciństwa. Pomimo że jestem już "duża", ciągle je bardzo lubię... Tak te bułeczki robiła moja mama a ja z wdzięcznością odziedziczyłam jej przepis.

Przepis znajdziesz TUTAJ

Przepis Bułeczki z kremem waniliowym

14. Bułeczki jak od babci (ze starej książki kucharskiej)

Są najlepsze :-) upiekłam je w ostatni weekend.

Przepis znajdziesz TUTAJ

Przepis Bułeczki jak od babci (ze starej książki kucharskiej)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz