NajPrzepis.pl Porady i wskazówki 12 pomysłów na lemoniady, które Cię orzeźwią podczas gorącej letniej pogody
12 pomysłów na lemoniady, które Cię orzeźwią podczas gorącej letniej pogody
Przepis 12 pomysłów na lemoniady, które Cię orzeźwią podczas gorącej letniej pogody
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Komu by się chciało w upalne letnie dni stać w kuchni i gotować albo piec? Myślę, że nikomu. Dlatego przygotuj smaczne i orzeźwiające domowe lemoniady.

NajKasia    ·   7.8.2022

12 pomysłów na lemoniady, które Cię orzeźwią podczas gorącej letniej pogody

Komu by się chciało w upalne letnie dni stać w kuchni i gotować albo piec? Myślę, że nikomu. Dlatego przygotuj smaczne i orzeźwiające domowe lemoniady.

  1. Lemoniada wiśniowa

    Będziemy potrzebować: 3 kubki wydrylowanych wiśni, 2 szt. limonki, 6 kubków wody, 1/2 kubka cukru lub miodu, lód, plasterki limonki lub wiśnie jako dekorację

    Limonki dokładnie umyj, pokrój w półksiężyce i włóż do blendera razem z wiśniami i cukrem. Zmiksuj na mus, dodaj 2 kubki wody i jeszcze raz krótko zmiksuj. Mus przecedź przez drobne sitko do dużego dzbanka, dodaj pozostałą wodę oraz lód i podawaj. Na zdrowie!
    Źródło: Laylita
  2. Lemoniada z arbuza i mrożonych malin

    Będziemy potrzebować: 900 g arbuza, 140 g mrożonych malin, 240 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 240 ml wody, miód do smaku, lód, plasterki arbuza, maliny i cytryna do ozdoby

    Do blendera włóż arbuza, maliny, sok z cytryny oraz miód lub cukier. Zmiksuj na gładki i przelej do dzbanka. Jeśli nie lubisz miąższu to przecedź masę przed drobne sitko. Zalej wodą, wymieszaj i dodaj kostki lodu. Ozdób arbuzem, malinami i cytryną.
    Źródło: Gourmandeinthekitchen
  3. Miodowa lemoniada z rozmarynem

    Będziemy potrzebować: 2 kubki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 2 kubki miodu, 4 kubki wody, cytryna do ozdoby, gałązki rozmarynu (ilość w zależności od tego, jak bardzo kto lubi rozmaryn)

    W dużym dzbanku wymieszaj sok z cytryny i miód, dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Dodaj lód, plasterki cytryny oraz gałązki rozmarynu i odstaw na co najmniej 2 godziny. Na zdrowie!
    Źródło: Nutmegnanny
  4. Alkoholowa lemoniada truskawkowa

    Będziemy potrzebować: świeże truskawki, plasterki cytryny, wodę, truskawki do ozdoby

    1 l wody daj do dzbanka, dodaj 150 ml wódki i wymieszaj. W blenderze zmiksuj 500 g truskawek, posłódź w zależności od tego, jak słodkie napoje lubisz. Pulpę truskawkową daj do dzbanka i wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny i podawaj z cytryną i truskawkami. Na zdrowie!
    Źródło: Nutmegnanny
  5. Lemoniada miętowa

    Będziemy potrzebować: 6 łyżek cukru, 1/2 kubka wody, 1/2 kubka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 40 listków mięty, 20 kostek lodu

    Wodę daj do garnka, dodaj cukier i mieszając rozpuść go na małym ogniu - zrobisz w ten sposób syrop. Syrop odstaw i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Dodaj sok z cytryny, miętę oraz kostki lodu i wszystko razem blenderem zmiksuj na pulpę. Pulpę włóż do szklaneczek i ozdób miętą. Na zdrowie!
    Źródło: Anediblemosaic
  6. Lemoniada cytrynowa z miodem i lawendą

    Będziemy potrzebować: 2 kubki wody, 1 kubek miodu, 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy, 1 kubek świeżego soku z cytryny, 2 kubki zimnej wody, lód i plasterki cytryny

    2 kubki wody i 1 kubek miodu podgrzej na małym ogniu dopóki miód się nie rozpuści. Dodaj lawendę i gotuj 2 - 3 minuty. Zdejmij z ognia i pozostaw na około 20 minut aby napar się zaparzył. Następnie przelej przez drobne sitko i odstaw na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie syrop lawendowy zalej wodą, dodaj sok z cytryny oraz lód i podawaj z plasterkami cytryny. Na zdrowie!
    Źródło: Wonkywonderful
  7. Lemoniada truskawkowa z cytryną

    Będziemy potrzebować: 1,5 kubka truskawek zmiksowanych na mus, 6 łyżek soku z cytryny, 4 łyżki syropu klonowego, 350 ml wody, lód, truskawki i plasterki cytryny do ozdoby

    Truskawki zmiksuj za pomocą blendera na pulpę, dodaj sok z cytryny, syrop klonowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Szklanki napełnij kostkami lodu, do połowy napełnij szklanki truskawkową pulpą a do pełna zalej wodą. Na zdrowie!
    Źródło: Wonkywonderful
  8. Lemoniada z granatów

    Będziemy potrzebować: 4 szklanki wody, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 3/4 szklanki soku z granatu, 1,5 kubka gazowanej wody mineralnej, do ozdoby granat, lód

    1 kubek wody wymieszaj w garnku z cukrem i na małym ogniu podgrzewaj dopóki cukier się nie rozpuści. Następnie odstaw i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Do dużego dzbanka daj wodę, dodaj ostygnięty syrop, sok z cytryny, sok z granatu oraz wodę mineralną. Wszystko razem wymieszaj, dodaj lód, plasterki cytryny a do ozdoby użyj również granat. Na zdrowie!
    Źródło: Spoonfulofflavor
  9. Napój szpinakowy

    Będziemy potrzebować: 8 kubków świeżego szpinaku, 2 szt cytryn, 1/2 szt. ogórka, 1 szt. gruszki, 2 szt. jabłko, woda w zależności od tego jak gęsty napój chcesz mieć

    Cytryny obierz i pokrój na półksiężyce. Włóż do blendera razem z jabłkiem, ogórkiem i gruszką. Zmiksuj na kaszę, dodaj liście szpinaku i znów zmiksuj blenderem. Na koniec dodaj wodę (możesz również dodać kostki lodu) i podawaj. Na zdrowie!
    Źródło: Noshandnourish
  10. Lemoniada bazyliowa z truskawkami

    Będziemy potrzebować: 2 kubki truskawek, 1/4 kubka listków bazylii, 1/3 kubka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżka miodu, woda i lód

    Truskawki, bazylię i świeżo wyciśnięty sok z cytryny daj do blendera i zmiksuj na pulpę, dodaj miód i wodę w zależności od tego jak słodki i gęsty napój chcesz otrzymać. Przelej do szklanek, dodaj kostki lodu i podawaj. Na zdrowie!
    Źródło: Runningtothekitchen
  11. Lemoniada ogórkowa

    Będziemy potrzebować: 2,5 l wody, 1 i 3/4 kubka cukru, 2 kubki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 4 szt. ogórków, 1 kubek listków mięty

    Wodę, cukier i sok z cytryny wymieszaj w dzbanku i mieszaj dopóki cukier się nie rozpuści. Ogórki obierz, przekrój na pół, wybierz pestki i za pomocą blendera zmiksuj na puree. Przecedź przez drobne sitko i dodaj do dzbanka z wodą. Miętę rozgnieć w moździerzu, dodaj do pulpy ogórkowej z której odcisnęłaś sok i znów zmiksuj w blenderze. Dodaj do wody i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki aby ostygło lub jeśli chcesz podawać od razu, dodaj kilka kostek lodu.
    Źródło: Andrewzimmern
  12. Lemoniada imbirowa

    Będziemy potrzebować: 280 g świeżego imbiru, 2 kubki cukru, 10 kubków wody, 2 kubki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

    Imbir obierz i pokrój na małe kosteczki, które włóż do garnka. Dodaj cukier i zalej to 4 kubkami wody. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Imbir gotuj przez około 45 minut a następnie odstaw masę. Pozostaw aby trochę ostygła a następnie przez drobne sitko przeciśnij do dużego dzbanka. Imbir dokładnie wyciśnij łyżką. Pozostaw do ostygnięcia do pokojowej temperatury, dodaj sok z cytryny oraz pozostałą wodę i wymieszaj. Dodaj kostki lodu i podawaj. Na zdrowie!
    Źródło: Thekitchn
Komentarz do przepisu
LmMqtzme    ·   15.7.2024   ·   Odpowiedzieć   ·  

1

Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz