NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Złoty przepis mojej babci na piersi z kurczaka na pieczarkach i piwie, doskonały obiad, który jest mistrzem niedzieli
Złoty przepis mojej babci na piersi z kurczaka na pieczarkach i piwie, doskonały obiad, który jest mistrzem niedzieli
Złoty przepis mojej babci na piersi z kurczaka na pieczarkach i piwie, doskonały obiad, który jest mistrzem niedzieli
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.7.2023

Złoty przepis mojej babci na piersi z kurczaka na pieczarkach i piwie, doskonały obiad, który jest mistrzem niedzieli

Doskonałe piersi z kurczaka z pieczarkami w pysznym sosie piwnym. Przepis, który jest szybki i wspaniale smakuje. Chętnie przygotowuje to dla gości albo dla rodziny w niedzielę.

30 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki
600 g
piersi z kurczaka
15 szt.
pieczarek
1 szt.
większa cebula
2 szt.
ząbek czosnku
150 ml
jasnego piwa
2 łyżki
sosu sojowego
1 i 1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich
1 i 1/2 łyżeczki
czerwonej papryki
1 łyżeczka
przyprawy do grilla
1 łyżeczka
suszonego czosnku
2 łyżki
oliwy z oliwek
do smaku
sól
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piersi z kurczaka natnij, rozbij tłuczkiem i posyp ziołami prowansalskimi, mieloną papryką, przyprawą do grilla, suszonym czosnkiem i solą, polej oliwą z oliwek i porządnie wymieszaj.
  2. Tak zamarynowane mięso odstaw na 2 godzinki a idealnie na całą noc.
  3. Na patelni grillowej na oleju krótko podsmaż kawałki mięsa z obu stron.
  4. Mięso zdejmij z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj pieczarki oraz sos sojowy i też podsmaż.
  5. Do garnka daj z powrotem mięsko, dodaj piwo, wodę i przeciśnięty przez praskę czosnek i duś aż będzie miękkie.
  6. Na koniec wyjmij mięso, zagęść sos i włóż mięso z powrotem. Podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
  7. Ten przepis doskonale sprawdza się również z mięsem wieprzowym.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz