NajPrzepis.pl Najlepszy przepis ze wszystkich, jakie wypróbowałam na knedle śliwkowe z ciasta ziemniaczanego
Najlepszy przepis ze wszystkich, jakie wypróbowałam na knedle śliwkowe z ciasta ziemniaczanego
Najlepszy przepis ze wszystkich, jakie wypróbowałam na knedle śliwkowe z ciasta ziemniaczanego
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.7.2023

Najlepszy przepis ze wszystkich, jakie wypróbowałam na knedle śliwkowe z ciasta ziemniaczanego

Jeden z najlepszych tradycyjnych przepisów na słodki obiad. Śliwkowe knedle z makiem, cukrem i roztopionym masłem. Bardzo lubię również wersję z morelami i twarogiem, cukrem i masłem na wierzchu.

25 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki
1 kg
zemiaków
300 g
mąki
1 szt.
jajko
1/2 łyżeczki
soli
według potrzeb
śliwki
do serwowania
masło, mak i cukier puder
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ziemniaki ugotuj ze skórką, pozostaw do ostygnięcia, obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Wymieszaj je z solą, jajkiem i 300g mąki. Nie dawaj za dużo mąki, aby knedle nie były zbyt twarde.
  3. Wyrób ciasto, z którego uformuj wałeczek.
  4. Odkrawaj kawałki i zawijaj w nie śliwki (morele). Z podanej ilości wyjdzie 18-20 knedli, zależy od wielkości owoców.
  5. Knedle daj do wrzącej wody i gdy wypłyną na powierzchnię to gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  6. Knedle śliwkowe serwuj z roztopionym masłem, makiem i cukrem pudrem. Morelowe z twarogiem, cukrem i masłem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz