NajPrzepis.pl Desery Kołacze Najlepsze morawskie bułeczki ze śliwkami, twarogiem i kruszonką
Najlepsze morawskie bułeczki ze śliwkami, twarogiem i kruszonką
Przepis Najlepsze morawskie bułeczki ze śliwkami, twarogiem i kruszonką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.8.2023

Najlepsze morawskie bułeczki ze śliwkami, twarogiem i kruszonką

Drożdżowe bułeczki to stara dobra klasyka, która nigdy nie zawodzi. Nadziewałam je twarogiem z cukrem waniliowym i śliwkami a na wierzch dałam tradycyjną kruszonkę z mąki, cukru i masła.

55 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto drożdżowe:

300 ml
mleka
1 op.
cukru waniliowego
1 kostka
drożdży
500 g
mąki
3 łyżki
cukru kryształ
2 szt.
żółtek
100 g
masła
szczypta
soli

Warstwa twarogowa:

250 g
twarogu
2 op.
cukru waniliowego
2 szt.
żółtek
według potrzeb
śliwki

Kruszonka:

50 g
cukier kryształ
80 g
mąki
50 g
masła

Do posmarowania:

1 szt.
żółtko
1 łyżka
mleka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. wszystkie składniki na ciasto wyrób za pomocą robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego. Gładkie ciasto pozostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia przez około 45 minut. 
  2. Potem rozwałkuj ciasto i okrągłym pucharkiem wykrawaj z niego kółeczka, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą stroną pucharka zrób zagłębienie w kółeczkach, do którego włóż nadzienie i ułóż na nim śliwki.
  3. Jeszcze zanim włożysz nadzienie twarogowe (wymieszane razem wszystkie składniki), całą powierzchnię posmaruj roztrzepanym żółtkiem, do którego dodaj łyżkę mleka.
  4. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Potem posyp je kruszonką - wymieszaj wszystkie składniki i piecz dalej przez 25 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz