NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik Ciasto jeżynowe z delikatnym twarogowym nadzieniem i orzechową kruszonką
Ciasto jeżynowe z delikatnym twarogowym nadzieniem i orzechową kruszonką
Przepis Ciasto jeżynowe z delikatnym twarogowym nadzieniem i orzechową kruszonką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.8.2023

Ciasto jeżynowe z delikatnym twarogowym nadzieniem i orzechową kruszonką

Zapach podczas pieczenia tego ciasta drożdżowego jest niewiarygodny. Przypomina mi pieczenie ciast na święta, które uwielbiam. Jeżyny w naszym ogrodzie w tym roku wyjątkowo obrodziły, dlatego wykorzystuję je też do pieczenia różnych słodkich przysmaków. Ciastem poczęstowałam też sąsiadów i bardzo je chwalili.

25 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
1 kostka
drożdży
2 łyżki
cukru kryształ
200 ml
mleka
60 g
masła
1 szt.
jajek

Ponadto:

szczypta
soli
2 szt.
jajek
do smaku
jeżyny
500 g
delikatnego twarogu
150 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
1 op.
budyniu waniliowego
do smaku
mielone orzechy włoskie
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników na ciasto wyrób kulkę, którą pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. 
  2. Białka oddziel od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki wymieszaj w misce i ostrożnie tylko drewnianą łyżką wymieszaj z nimi pianę z białek.
  3. Ciasto drożdżowe ostrożnie rozwałkuj na wielkość blaszki i połóż je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułóż jeżyny i zalej je przygotowanym kremem twarogowym. Wierzch bogato posyp orzechami.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - obserwuj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz