NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kopczykami twarogu oraz kruszonką
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kopczykami twarogu oraz kruszonką
Przepis Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kopczykami twarogu oraz kruszonką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.8.2023

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kopczykami twarogu oraz kruszonką

Ciasta drożdżowe to ulubione ciasta mojego męża. Ciasta z kremem ignoruje, więc dla niego zrobiłam to ciasto ze śliwkami i kruszonką. Dodatkowo wzbogaciłam to ciasto drożdżowe o kopczyki sera ale potrafię sobie je wyobrazić również z makiem.

85 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Zaczyn:

100 ml
mleka
1 łyżka
cukru kryształ
1 kostka
drożdży

Ponadto:

400 g
mąki ze średniego przemiału
400 g
mąki z drobnego przemiału
2 łyżki
cukru kryształ
szczypta
soli
100 ml
oleju
200 ml
mleka
1 szt.
jajko

Kopczyki twarogowe:

250 g
twarogu
2 łyżki
cukru pudru
1 szt.
żółtko

Kruszonka:

100 g
cukru pudru
100 g
masła
100 g
mąki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży przygotuj zaczyn. 
  2. Pozostałe składniki daj do miski, dodaj zaczyn i wyrób ciasto, które pozostaw w pokojowej temperaturze do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto nie ma być zbyt gęste ani zbyt rzadkie. Zależy to również od jakości mąki więc jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, to dodaj więcej mąki. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj więcej mleka.
  3. Ciasto daj na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułóż na nim śliwki a potem jeszcze łyżką ułóż kopczyki twarogu, do którego dodaj wcześniej żółtko i trochę cukru.
  4. Oczywiście na cieście drożdżowym nie może zabraknąć kruszonki - 100 g cukru pudru, 100 g masła, 100 g mąki. 
  5. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około pół godziny - obserwuj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz