Zupa ziemniaczana z grzybami (tradycyjna)

Przepis Zupa ziemniaczana z grzybami (tradycyjna)

Dodał: NajKasia, 6.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jesienią byłam w lesie na spacerze i znalazłam kilka ładnych grzybków, które od razu wykorzystałam w kuchni. Zrobiłam z nich wtedy moją ulubioną zupę - ziemniaczaną z grzybami, która jest moim zdaniem po prostu niebo w gębie. Niektórzy dają więcej ziemniaków niż grzybków, ja raczej odwrotnie, daję więcej grzybów niż ziemniaków, aby zupa była porządnie grzybowa.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 6.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

500 gświeżych grzybów
2 - 3 szt.ziemniaków
3 ząbkiczosnku
1 pęczekcebulki (tylko biała część)
2 szt.listków laurowych
5 ziarenekziela angielskiego
garśćmielonego majeranku
do smakusól, pieprz
według potrzebwoda lub wywar warzywny
2 łyżkimasła
1 łyżkasmalcu
2 łyżkimąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Oczyszczone grzyby pokrój, obrane ziemniaki również pokrój na większe kawałki, daj do garnka, dodaj pokrojona na większe kawałki cebulę dymkę, liść laurowy i ziele angielskie, zalej wodą lub wywarem (około 2 litrów), dodaj sól i pieprz i gotuj 15 minut.
  2. W rondelku rozgrzej oba rodzaje tłuszczy, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę.
  3. Zalej odrobiną zimnej wody, wymieszaj i przez sitko wlej do zupy.
  4. Dodaj rozgnieciony czosnek oraz majeranek i dosól do smaku. Gotuj kolejne około 10 minut.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj