NajPrzepis.pl Zupa ziemniaczana z grzybami (tradycyjna)
Zupa ziemniaczana z grzybami (tradycyjna)
Przepis Zupa ziemniaczana z grzybami (tradycyjna)
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   6.6.2021

Zupa ziemniaczana z grzybami (tradycyjna)

Jesienią byłam w lesie na spacerze i znalazłam kilka ładnych grzybków, które od razu wykorzystałam w kuchni. Zrobiłam z nich wtedy moją ulubioną zupę - ziemniaczaną z grzybami, która jest moim zdaniem po prostu niebo w gębie. Niektórzy dają więcej ziemniaków niż grzybków, ja raczej odwrotnie, daję więcej grzybów niż ziemniaków, aby zupa była porządnie grzybowa.

Składniki
500 g
świeżych grzybów
2 - 3 szt.
ziemniaków
3 ząbki
czosnku
1 pęczek
cebulki (tylko biała część)
2 szt.
listków laurowych
5 ziarenek
ziela angielskiego
garść
mielonego majeranku
do smaku
sól, pieprz
według potrzeb
woda lub wywar warzywny
2 łyżki
masła
1 łyżka
smalcu
2 łyżki
mąki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Oczyszczone grzyby pokrój, obrane ziemniaki również pokrój na większe kawałki, daj do garnka, dodaj pokrojona na większe kawałki cebulę dymkę, liść laurowy i ziele angielskie, zalej wodą lub wywarem (około 2 litrów), dodaj sól i pieprz i gotuj 15 minut.
  2. W rondelku rozgrzej oba rodzaje tłuszczy, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę.
  3. Zalej odrobiną zimnej wody, wymieszaj i przez sitko wlej do zupy.
  4. Dodaj rozgnieciony czosnek oraz majeranek i dosól do smaku. Gotuj kolejne około 10 minut.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz