NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Zupa grzybowa - jedna z naszych ulubionych
Zupa grzybowa - jedna z naszych ulubionych
Przepis Zupa grzybowa - jedna z naszych ulubionych
NajKasia    ·   2.6.2021

Zupa grzybowa - jedna z naszych ulubionych

Najlepsza zupa, która na pewno wszystkim będzie smakować. Z ziemniakami, grzybami, koperkiem i z bardzo intensywnym śmietankowym smakiem. Jeśli robię tę zupę, to drugiego dania już nie potrzebuję. Lepiej ugotować podwójną porcję zupy. Bardzo ją lubimy. Tylko z chrupiącym, świeżym chlebem.

Składniki
2 garści
suszonych grzybów
5 szt.
ziemniaków
pęczek
świeżego kopru
3 szt.
listek laurowy
5 ziarenek
ziela angielskiego
2 łyżki
octu
1 łyżka
cukru
do smaku
sól, pieprz
1000 ml
wywaru warzywnego
250 ml
śmietany kremówki
4 szt.
jajek
3 łyżki
masła + 2 łyżki oleju
2 łyżki
(czubate) mąki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Grzyby namocz w zimnej wodzie (co najmniej na godzinę, najlepiej na noc)
  2. W garnku roztop masło z olejem, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę. Zalej wywarem warzywnym, dodaj wodę z grzybów, pokrojone w większą kostkę ziemniaki, drobno pokrojone grzyby, listek laurowy i ziele angielskie, posól, popieprz i gotuj aż będzie miękkie.
  3. Do śmietany daj 3 łyżki gorącej zupy i wymieszaj.
  4. Nalej do garnka, dopraw octem i cukrem, ewentualnie posól.
  5. Dodaj posiekany koper a na talerz daj jajka ugotowane na twardo.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz