Zupa grzybowa - jedna z naszych ulubionych
SKŁADNIKI
2 garścisuszonych grzybów
5 szt.ziemniaków
pęczekświeżego kopru
3 szt.listek laurowy
5 ziarenekziela angielskiego
2 łyżkioctu
1 łyżkacukru
do smakusól, pieprz
1000 mlwywaru warzywnego
250 mlśmietany kremówki
4 szt.jajek
3 łyżkimasła + 2 łyżki oleju
2 łyżki(czubate) mąki
- Grzyby namocz w zimnej wodzie (co najmniej na godzinę, najlepiej na noc)
- W garnku roztop masło z olejem, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę. Zalej wywarem warzywnym, dodaj wodę z grzybów, pokrojone w większą kostkę ziemniaki, drobno pokrojone grzyby, listek laurowy i ziele angielskie, posól, popieprz i gotuj aż będzie miękkie.
- Do śmietany daj 3 łyżki gorącej zupy i wymieszaj.
- Nalej do garnka, dopraw octem i cukrem, ewentualnie posól.
- Dodaj posiekany koper a na talerz daj jajka ugotowane na twardo.
Mój blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Kulajda - jedna z našich oblíbených.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Kulajda - jedna z našich obľúbených.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Kulajda – eine beliebte tschechische Suppe mit Pilzen an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Kulajda, avagy tejszínes-gombás krumplileves friss kaporral.
KOMENTARZE DO PRZEPISU