NajPrzepis.pl Desery Kołacze Znakomite ciasto z kremem
Znakomite ciasto z kremem
Przepis Znakomite ciasto z kremem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nasze ulubione, fantastyczne pod względem smaku ciasto z kremem, które nadaje się zarówno na imprezy jak i po prostu do kawy.

NajKasia    ·   30.8.2022

Znakomite ciasto z kremem

Nasze ulubione, fantastyczne pod względem smaku ciasto z kremem, które nadaje się zarówno na imprezy jak i po prostu do kawy.

Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
180 g
cukru
200 g
mąki
1 łyżka
wody
2 łyżki
kakao

Do polania:

100 ml
mleka
1 łyżka
cukru
1 op.
cukru waniliowego

Krem:

1/2 l
mleka
100 g
cukru
5 szt.
żółtek
5 łyżek
mąki
200 g
masła
100 g
cukru pudru

Wierzch:

5 szt.
białek
200 g
cukru
1/2 szt.
cytryny
2-3 łyżki
wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i przygotuj blaszkę o wymiarach 30 x 32 cm, którą posmaruj olejem i posyp mąką.
  2. Mąkę wymieszaj z kakao i przesiej przez sito. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo stale mieszając dodawaj cukier a potem wodę. Następnie dodaj żółyka a na koniec również kakao z mąką.
  3. Przygotowane ciasto nałóż na blaszkę i upiecz. Piecz przez około pół godziny.
  4. Upieczone ciasto polej przygotowaną zalewą z mleka, cukru i cukru waniliowego.
  5. Mleko podgrzej na ogniu. W mniejszej misce utrzyj żółtka z cukrem, dodaj trochę ciepłego mleka a następnie tę masę wlej do gorącego mleka. Dodaj mąkę i stale mieszając ugotuj gęsty krem, który pozostaw do ostygnięcia.
  6. Masło zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodawał łyżka po łyżce ostygnięty krem. Krem nałóż na ostygnięty spód i ładnie wygładź.
  7. Wierzch:
    Do garnka daj 100 g cukru, dodaj wodę (2-3 łyżki) i gotuj na małym ogniu - ugotuj syrop.%
  8. Białka z pozostałym cukrem (100 g) ubij na sztywną pianę w kąpieli wodnej i stale mieszając małym strumyczkiem dolej do nich gorący syrop. Piana będzie dzięki temu miała piękny połysk. Na koniec dodaj sok z cytryny oraz wodę i krótko zmiksuj ponownie.
  9. Pianę z białek nałóż na krem z żółtek i ozdób według własnej fantazji - startą czekoladą, kakao... Przed podaniem trzymaj w lodówce, aby było dobrze schłodzone. Smacznego! 
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz