SKŁADNIKI
Będziemy potrzebować:
1 kgziemniaków
1 szt.cebula
150 gboczku
300 mlśmietany
80 gparmazanu
1 szt.jajko
sól
pieprz
posiekana pietruszka
masło
- Ziemniaki umyj i ugotuj aż będą pół-miękkie. Ugotowane obierz i pokrój na plasterki.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę oraz boczek i podsmaż.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne, które wysmaruj masłem i ułóż w nim ziemniaki. Ziemniaki zalej przygotowaną zalewą ze śmietany, dodaj podpieczony boczek z cebulą i zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez pierwsze 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę i piecz, dopóki ziemniaki nie będą upieczone. Przed końcem wierzch posyp odłożonym boczkiem i pietruszką. Smacznego!
.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Brambory alla carbonara.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Zemiaky alla carbonara.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Kartoffeln alla carbonara an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Rakott krumpli alla carbonara.
KOMENTARZE DO PRZEPISU