Ziemniaki alla carbonara

Przepis Ziemniaki alla carbonara

Dodał: NajKasia, 10.1.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ziemniaki alla carbonaraPrzepis Ziemniaki alla carbonara
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonała potrawa zarówno jako danie główne jak i jako dodatek. Szybkie przygotowanie i świetny smak!

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ziemniaki alla carbonaraPrzepis Ziemniaki alla carbonara

Dodał: NajKasia, 10.1.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

1 kgziemniaków
1 szt.cebula
150 gboczku
300 mlśmietany
80 gparmazanu
1 szt.jajko
sól
pieprz
posiekana pietruszka
masło

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ziemniaki umyj i ugotuj aż będą pół-miękkie. Ugotowane obierz i pokrój na plasterki.
  2. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i serem. Dopraw solą i pieprzem. Boczek pokrój w drobną kostkę i cebulę też. Około 2 łyżek boczku odstaw z boku, aby było można nim posypać ziemniaki przed końcem.
  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę oraz boczek i podsmaż.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne, które wysmaruj masłem i ułóż w nim ziemniaki. Ziemniaki zalej przygotowaną zalewą ze śmietany, dodaj podpieczony boczek z cebulą i zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez pierwsze 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę i piecz, dopóki ziemniaki nie będą upieczone. Przed końcem wierzch posyp odłożonym boczkiem i pietruszką. Smacznego!

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj