Ziemniaczany chlebek nawet dla zupełnie początkujących osób - dawne ciasto bez pracy.

Przepis Ziemniaczany chlebek nawet dla zupełnie początkujących osób - dawne ciasto bez pracy.

Dodał: NajKasia, 23.3.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczny chlebek, który jest prawie bez pracy. Ugotowałam 3 mniejsze ziemniaki, które starłam na tarce i dodałam do ciasta a chlebek był bardzo delikatny. Koniecznie spróbuj go upiec.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 23.3.2022

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

1 kgmąki
1 kostkadrożdży
400 mlletniej wody
3 szt.mniejszych ugotowanych ziemniaków
3 łyżeczkisoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę przesiej do miski, na środku zrób dołek, dodaj 3 płaskie łyżeczki soli.
  2. W szklance z 200 ml wody rozpuść drożdże i odstaw na chwilę. Powstanie zaczyn, który dodaj do mąki, dodaj również starte na tarce ziemniaki i wyrób gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest jeszcze zbyt gęste dodaj więcej wody. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj trochę więcej mąki (zależy to od jakości mąki).
  3. Kulkę ciasta przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 minut.
  4. Po 20 minutach możesz dodać kminek albo inne nasionka. Ciasto przełóż do naczynia żaroodpornego (ja wyłożyłam dno papierem do pieczenia) i pozostaw aby chwilę wyrastało. Wierzch natnij ostrym nożem i włóż chlebek do piekarnika.
  5. Piec przez 15 minut w temperaturze 270 stopni (ustaw najwyższą możliwą temperaturę w swoim piekarniku) a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i dopiekaj przez kolejne 55 minut - obserwuj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj