NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Sylwester i Nowy rok Ziemniaczane paluszki nadziewane serem
Ziemniaczane paluszki nadziewane serem
Przepis Ziemniaczane paluszki nadziewane serem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   22.12.2021

Ziemniaczane paluszki nadziewane serem

Puree ziemniaczane można wykorzystać na kilka sposobów. A do tego najlepsze jest jak postoi dzień lub dwa, więc jeśli zostanie Ci trochę z wczorajszego obiadu to pod żadnym pozorem nie wyrzucaj. Na pewno polubisz ziemniaczane paluszki. Można je nadziewać różnymi składnikami, najlepsze jednak są z twardym serem, który po usmażeniu się topi i daje paluszkom świetny smak.

Składniki
5 szt.
gotowanych ziemniaków
2 szt.
jajka
100 g
bułki tartej
100 g
twardego sera
oleju do smażenia
sól, pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ziemniaki klasycznie ugotuj, zgnieć na puree, posól i popieprz, porządnie wymieszaj.
    Porządnie wymieszaj.
  2. Mokrymi rękoma uformuj z puree ziemniaczanego placki, do środka włóż pasek twardego sera i zakryj go puree ziemn
  3. iaczanym. W ten sposób otrzymasz paluszek, który obtocz w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
  4. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą złociste.
  5. Po usmażeniu paluszki połóż na papierowej serwetce, aby odsączyć nadmiar oleju i możesz je serwować.
  6. Podawaj ze śmietaną, z sosem tatarskim albo z sosem tzatziki.

Źródło: Ok

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz