NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Ziemniaczane kwiatki z tylko dwóch składników, lepsze niż klasyczne frytki
Ziemniaczane kwiatki z tylko dwóch składników, lepsze niż klasyczne frytki
Przepis Ziemniaczane kwiatki z tylko dwóch składników, lepsze niż klasyczne frytki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.11.2022

Ziemniaczane kwiatki z tylko dwóch składników, lepsze niż klasyczne frytki

Ziemniaczany przysmak, który u nas w domu pokonał nawet ulubione frytki. Dodatkowo jako bonus na talerzu wyglądają pięknie. Potrzebujesz tylko 2 podstawowych składników, które znajdą się chyba w każdym domu - ziemniaków i skrobi. I oczywiście soli, która doda kwiatkom doskonałego smaku.

55 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki
500 g ugotowanych ze skórką
ziemniaków
7 g
soli
100 g - 120 g
skrobi kukurydzianej
według potrzeb
olej roślinny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki. Włóż do miski i rozgnieć widelcem. Następnie jeszcze przeciśnij je przez metalowe sitko, aby masa była delikatna. Posól mieszankę.
  2. Nasyp skrobi kukurydzianej. Ręką wyrób zwarte ciasto, które się nie klei i przełóż je na stolnice.
  3. Uformuj z niego gruby walec. I pokrój go na mniejsze kawałki o takiej samej wielkości. Aby Ci się lepiej pracowało z ciastem możesz delikatnie posmarować ręce olejem.
  4. Z każdego kawałka znów uformuj cieńszy "wąż". Pokrój go znów na kawałki o takiej samej wielkości i uformuj z tego kulki. Powstałe kulki ciasta będziemy formować za pomocą wyciskarki do cytrusów. Po prostu kulkę naciśnij na wierzch wyciskarki dzięki czemu powstanie ładny kształt przypominający kwiatek.
  5. Na patelnię wlej olej, rozgrzej i włóż do niego przygotowane kwiatki. Smaż aż będą złociste a następnie odsącz nadmiar tłuszczu kładąc je na talerzu z ręcznikiem papierowym.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz