Ziemniaczane domowe kuleczki z serem i szynką

Przepis Ziemniaczane domowe kuleczki z serem i szynką

Dodał: NajKasia, 4.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Znudziły Ci się gotowane albo pieczone ziemniaki lub gotowany ryż jako klasyczny dodatek do mięsa. Spróbuj przygotować ziemniaczane kuleczki z szynką, serem i cebulką.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 4.3.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

1 kgziemniaków
1 szt.jajko
1 łyżeczkasoli
100 gtwardego sera
100 gszynki
2 łyżkimleka
20 gmasła
cebulka

Do obtoczenia:

jajko
trochę mleka
tarta bułka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Szynkę, ser i cebulkę drobno pokrój.
  2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i ugnieć, dodaj masło, sól, 2 łyżki mleka i wymieszaj..
  3. Gdy ziemniaki trochę ostygną, dodaj jajko, szynkę, ser i cebulkę. Wymieszaj i z masy formuj kuleczki, które następnie obtocz w jajku, roztrzepanym widelcem z dodaną odrobiną mleka a następnie obtocz w tartej bułce. Jeśli chcesz mieć grubszą warstwę panierki, obtocz kulkę w jajku i w tartej bułce dwa razy.
  4. Smaż na oleju do osiągnięcia złotego koloru. Jeśli wolisz zdrowszą, mniej tłustą alternatywę, to możesz je upiec w piekarniku bez tłuszczu.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj