NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Ziemniaczane bułeczki nadziewane grzybami
Ziemniaczane bułeczki nadziewane grzybami
Przepis Ziemniaczane bułeczki nadziewane grzybami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ciasto ziemniaczane, doskonałe grzybowo-marchewkowe nadzienie z cebulką. Jeśli została Ci resztka ziemniaczanego puree z poprzedniego dnia z obiadu, to na pewno go nie wyrzucaj. Dawniej z takiego nawet trzydniowego puree robiło się placki ziemniaczane i były bardzo smaczne, ale kto by tam się przejmował co było kiedyś... jeszcze w dzisiejszych czasach też tak robimy ponieważ właśnie tak nas nauczyły nasze babcie :) Spróbuj zrobić nadziewane ziemniaczane bułeczki z grzybami, marchewką i cebulą. Z kwaśną śmietaną jest to doskonały przysmak. Oczywiście możesz je nadziewać też innymi składnikami, jak tylko zechcesz.

NajKasia    ·   29.4.2022

Ziemniaczane bułeczki nadziewane grzybami

Ciasto ziemniaczane, doskonałe grzybowo-marchewkowe nadzienie z cebulką. Jeśli została Ci resztka ziemniaczanego puree z poprzedniego dnia z obiadu, to na pewno go nie wyrzucaj. Dawniej z takiego nawet trzydniowego puree robiło się placki ziemniaczane i były bardzo smaczne, ale kto by tam się przejmował co było kiedyś... jeszcze w dzisiejszych czasach też tak robimy ponieważ właśnie tak nas nauczyły nasze babcie :) Spróbuj zrobić nadziewane ziemniaczane bułeczki z grzybami, marchewką i cebulą. Z kwaśną śmietaną jest to doskonały przysmak. Oczywiście możesz je nadziewać też innymi składnikami, jak tylko zechcesz.

Składniki
550 g
mąki
250 ml
ciepłej wody
5 szt.
ziemniaków
1 łyżka
cukru
szczypta
soli
do smażenia
olej
250 g
grzybów
4 szt.
cebula (mniejsza)
1 szt.
marchew
1 łyżeczka
suszonych drożdży
50 g
masła
jajko do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. PO ugotowaniu je odcedź, obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
  2. Do dużej miski daj ciepłą wodę, dodaj drożdże, cukier oraz sól i dobrze wymieszaj. Dodaj ciepłe ziemniaki i miękkie masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób masę, do której stopniowo dodawaj mąkę. Gotowe ciasto pozostaw w ciepłym miejscu na mniej więcej pół godziny.
  3. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Cebulę drobno posiekaj, grzyby pokrój na plasterki a marchew na tarce na dużych oczkach. Tak przygotowane składniki podsmaż na odrobinie oleju i pozostaw aby trochę ostygły.
  4. Ciasto na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj na grubszy płat. Na krawędź połóż nadzienie, przełóż ciastem, odkrój i pokrój na kawałki o szerokości około 5-7 cm. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Przed pieczeniem bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni. Piecz przez około 20 minut.
  6. Podawaj na przykład z kwaśną śmietaną.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz