Zdrowszy deser - tort marchewkowy z polewą cytrynową

Przepis Zdrowszy deser - tort marchewkowy z polewą cytrynową
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Masz ochotę na zdrowszy deser? Polecam tort marchewkowy z polewą cytrynową.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Będą potrzebne:

3 szt.jajka
170 gcukier puder
90 mlolej roślinny
200 gmarchew
100 grodzynki
1 łyżeczkastarta skórka cytryny
1 łyżeczkastarta skórka pomarańczowa
180 gmąki pszennej
2/3 łyżeczkisoda oczyszczona
1/2 łyżeczkicynamon
1/3 łyżeczkigałka muszkatołowa
120 gkwaśna śmietana
170 gśmietana kremówka
sok z 1 cytryny
ekstrakt waniliowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ubij jajka z cukrem na pianę. Do drugiej miski zetrzyj na tarce na drobnych oczkach: marchewkę, skórkę z pomarańczy i cytryny, połącz z pianą.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, cynamon i gałkę muszkatołową. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie i odstaw na co najmniej godzinę, aby napęczniały - następnie osusz je na ręczniku papierowym. Posyp je 1 łyżką mąki i przemieszaj.
  3. Do ubitych jajek dodaj startą mieszankę marchewki, pomarańczy i cytryny. Dodaj olej, aromat, rodzynki i sodę. Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z cynamonem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy do pieczenia wcześniej wysmarowanej olejem.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Sprawdzaj wykałaczką. Jeśli do wykałaczki nie przyklei się ciasto, jest już gotowe.
  5. Wlej kremówkę do miski. Dodaj sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszaj tak, by powstała gęsta masa.
  6. Tak powstały krem nałóż na upieczone i ostudzone ciasto. Udekoruj według uznania. Pozostaw do zastygnięcia, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj