NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Zapiekany kurczak (wszystko w jednym)
Zapiekany kurczak (wszystko w jednym)
Przepis Zapiekany kurczak (wszystko w jednym)
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   11.8.2021

Zapiekany kurczak (wszystko w jednym)

Wszystko włóż do jednego naczynia żaroodpornego, włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Doskonałe a przede wszystkim mało wymagające pod względem przygotowania. Smacznego!

Składniki

Na mięso:

2 szt.
ćwiartki z kurczaka
4 łyżki
oleju
2 łyżki
ulubionych przypraw (np. przyprawa do grilla, pikantny grill, złocisty kurczak...)

Na mieszankę warzywną:

500 g
małych młodych ziemniaczków
3 szt.
cebuli
3 szt.
pomidorów
3 szt.
papryki
100 g
boczku
4 ząbki
czosnku
2 łyżeczki
przecieru pomidorowego
4 łyżki
oleju
pęczek
świeżych ziół (majeranek, oregano, rozmaryn, tymianek...)
sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Umyte i osuszone mięso polej olejem, posyp przyprawami, przełóż do zamkniętego pojemnika i pozostaw na noc w lodówce. 
  2. Ziemniaki dobrze oczyść (nie obieraj), przekrój na pół i przełóż do miski. Dodaj olej, przecier, pokrojony w plasterki czosnek i pokrojony w kostkę boczek. Posól i dodaj część drobno posiekanych ziół. Porządnie wymieszaj.
  3. Do naczynia żaroodpornego włóż mięso z kurczaka a do przestrzeni pomiędzy mięsem oraz na mięso nałóż ziemniaczki i grubo pokrojone warzywa. Posyp resztą ziół.
  4. Przykryj pokrywką i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 60 min. Następnie zdejmij pokrywkę i dopiecz jeszcze przez około 30 minut.
  5. W trakcie pieczenia obracaj kolejność składników w naczyniu żaroodpornym aby na koniec mieć mięso na wierzchu, w ten sposób uzyskasz ładny kolor i chrupiącą skórkę. Nie trzeba podlewać wodą ani wywarem, ponieważ warzywa puszczają wystarczająco wody.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej 
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz