Zapiekany kalafior z szynką i serem

Przepis Zapiekany kalafior z szynką i serem

Dodał: NajKasia, 18.1.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Lubisz kalafior? Gotowany, smażony czy zapiekany? Wypróbuj połączenie sera, szynki i kalafiora. Pyszne danie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 18.1.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

1 szt.kalafior
1 ząbekczosnku
2 łyżkimasła
2 łyżkiposiekanej natki pietruszki
250 gszynki
3 szt.jajka
100 mlmleka
100 gserka topionego
100 gsera gouda
pieprz
sól
gałka muszkatołowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Kalafior ugotuj w osolonej wodzie aż będzie prawie miękki.
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, przygotuj naczynie żaroodporne, które posmaruj olejem lub masłem.
  3. Ugotowany kalafior pokrój na małe kawałeczki.
  4. Na maśle podsmaż czosnek, dodaj kalafior, pokrojoną pietruszkę i dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
  5. Tak przygotowany kalafior ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  6. Szynkę pokrój na paseczki, dodaj roztrzepane jajka z mlekiem i serek topiony - dokładnie połącz. Przygotowaną mieszanką zalej kalafior, posyp startym serem gouda.
  7. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniki w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj