NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Zapiekany kalafior z szynką i serem
Zapiekany kalafior z szynką i serem
Przepis Zapiekany kalafior z szynką i serem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Lubisz kalafior? Gotowany, smażony czy zapiekany? Wypróbuj połączenie sera, szynki i kalafiora. Pyszne danie.

NajKasia    ·   18.1.2021

Zapiekany kalafior z szynką i serem

Lubisz kalafior? Gotowany, smażony czy zapiekany? Wypróbuj połączenie sera, szynki i kalafiora. Pyszne danie.

Składniki

Będziemy potrzebować:

1 szt.
kalafior
1 ząbek
czosnku
2 łyżki
masła
2 łyżki
posiekanej natki pietruszki
250 g
szynki
3 szt.
jajka
100 ml
mleka
100 g
serka topionego
100 g
sera gouda
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Kalafior ugotuj w osolonej wodzie aż będzie prawie miękki.
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, przygotuj naczynie żaroodporne, które posmaruj olejem lub masłem.
  3. Ugotowany kalafior pokrój na małe kawałeczki.
  4. Na maśle podsmaż czosnek, dodaj kalafior, pokrojoną pietruszkę i dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
  5. Tak przygotowany kalafior ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  6. Szynkę pokrój na paseczki, dodaj roztrzepane jajka z mlekiem i serek topiony - dokładnie połącz. Przygotowaną mieszanką zalej kalafior, posyp startym serem gouda.
  7. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniki w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz