NajPrzepis.pl Zdrowe przepisy Fitness Zapiekany kalafior z serem i pomidorami
Zapiekany kalafior z serem i pomidorami
Przepis Zapiekany kalafior z serem i pomidorami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.3.2022

Zapiekany kalafior z serem i pomidorami

Już prawie mogłam powiedzieć, że nareszcie coś bez mięsa, ale na koniec dodałam szynkę. Chociaż taka mała ilość mięsa to prawie nie mięso. Jednak równie dobrze możesz pominąć szynkę i to danie może zaliczać się do klasyki dla wegetarian. Nie może jednak zabraknąć jajka i sera, tak samo jak zapiekanych pomidorków na wierzchu.

35 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
1 szt.
kalafior
150 g
twardego sera
100 g
szynki
2 szt.
jajek
100 ml
śmietany do gotowania
do smaku
sól
do smaku
pieprz
według potrzeb
pomidorki cherry
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Kalafior ugotuj w osolonej wodzie al dente. Pozostaw aby trochę ostygł i pokrój na drobne kawałki. Na tak samo małe kawałki pokrój szynkę a ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach. 2/3 sera użyj do nadzienia a resztę do posypania po wierzchu. 
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne, które wysmaruj olejem, włóż kalafior, pokrojoną szynkę, starty ser i wymieszaj. Ładnie wygładź i zalej śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi jajkami. Posól i popieprz a potem zapiekaj we wcześniej rozgrzanym piekarniku. 
  3. Piecz w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut. 
  4. Bezpośrednio przed końcem posyp serem, ułóż pomidorki i zapiecz. 
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz