Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem pod serową pierzynką

Przepis Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem pod serową pierzynką

Dodał: NajKasia, 1.10.2021

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Mięso mielone, Obiad, Pora dnia, Kolacja

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Prosty i szybki obiad. Ziemniaki, mielone mięso i ser. Połączenie trzech składników, których nie da się zepsuć. Na wierzchu ułożyłam pomidorki cherry i zapiekałam. Było fantastyczne.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 1.10.2021

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Mięso mielone, Obiad, Pora dnia, Kolacja

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

1,5 kgzemiaków
1 łyżeczkasoli
3 łyżkaoleju
1 szt.cebula
400 gmielonego mięsa wołowego
2 ząbkiczosnku
do smakunatka pietruszki
1 łyżeczkasoli
1/2 łyżeczkipieprzu
1/2 łyżeczkichilli
200 gser cheddar
8 szt.pomidorków cherry

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce lub pokrój ostrym nożem na cienkie plastry. Przypraw solą i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Przygotuj naczynie żaroodporne, dno wysmaruj olejem.
  2. W większej misce wymieszaj mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, posiekaną natkę pietruszki, posól, popieprz, dodaj też chilli i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  3. Na dno formy ułóż warstwę ziemniaków, mięso mielone i znów ziemniaki. Zapiekaj we wcześniej nagrzanym piekarniku.
  4. Piecz w temperaturze 230 stopni przez około pół godziny.
  5. Potem na wierzch daj natkę pietruszki, starty ser oraz pokrojone pomidorki i zapiekaj. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj