NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem pod serową pierzynką
Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem pod serową pierzynką
Przepis Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem pod serową pierzynką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.10.2021

Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem pod serową pierzynką

Prosty i szybki obiad. Ziemniaki, mielone mięso i ser. Połączenie trzech składników, których nie da się zepsuć. Na wierzchu ułożyłam pomidorki cherry i zapiekałam. Było fantastyczne.

45 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki
1,5 kg
zemiaków
1 łyżeczka
soli
3 łyżka
oleju
1 szt.
cebula
400 g
mielonego mięsa wołowego
2 ząbki
czosnku
do smaku
natka pietruszki
1 łyżeczka
soli
1/2 łyżeczki
pieprzu
1/2 łyżeczki
chilli
200 g
ser cheddar
8 szt.
pomidorków cherry
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce lub pokrój ostrym nożem na cienkie plastry. Przypraw solą i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Przygotuj naczynie żaroodporne, dno wysmaruj olejem.
  2. W większej misce wymieszaj mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, posiekaną natkę pietruszki, posól, popieprz, dodaj też chilli i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  3. Na dno formy ułóż warstwę ziemniaków, mięso mielone i znów ziemniaki. Zapiekaj we wcześniej nagrzanym piekarniku.
  4. Piecz w temperaturze 230 stopni przez około pół godziny.
  5. Potem na wierzch daj natkę pietruszki, starty ser oraz pokrojone pomidorki i zapiekaj. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz