NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Wystarczą Ci tylko 3 składniki by zrobić doskonałą roladę z ciasta francuskiego
Wystarczą Ci tylko 3 składniki by zrobić doskonałą roladę z ciasta francuskiego
Przepis Wystarczą Ci tylko 3 składniki by zrobić doskonałą roladę z ciasta francuskiego
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nietypowa rolada z ciasta francuskiego, którą zwija się dopiero po upieczeniu. Krem z mleka skondensowanego (ja robiłam krem ze zwykłego a nie z karmelowego). Oczywiście można użyć też tego karmelowego, ale wtedy rolada będzie miała inny kolor. Spróbuj.

NajKasia    ·   12.2.2022

Wystarczą Ci tylko 3 składniki by zrobić doskonałą roladę z ciasta francuskiego

Nietypowa rolada z ciasta francuskiego, którą zwija się dopiero po upieczeniu. Krem z mleka skondensowanego (ja robiłam krem ze zwykłego a nie z karmelowego). Oczywiście można użyć też tego karmelowego, ale wtedy rolada będzie miała inny kolor. Spróbuj.

25 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki
2 op.
ciasta francuskiego
200 g
masła
1 puszka
słodzonego mleka skondensowanego
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
  1. Ciasto francuskie miałam już rozwałkowane, użyłam dwa opakowania. Przed pieczeniem pokrój na paski radełkiem. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarnikiem w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
  2. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj słodzone mleko skondensowane i mikserem miksuj dopóki nie osiągniesz gładkiego kremu.
  3. Na stół rozłóż folię spożywczą, posmaruj ją trochę kremem, ułóż paski ciasta francuskiego, znów posmaruj kremem, nałóż drugi rząd upieczonego ciasta i znów posmaruj kremem. Za pomocą folii zroluj i porządnie dociśnij. Daj do lodówki aby stężało.
  4. Ciasto, które się podniosło rozerwij w rękach i posyp nim wierzch rolady. Krój ostrym nożem i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz