NajPrzepis.pl Wysokie waniliowe ciasto
Wysokie waniliowe ciasto
Przepis Wysokie waniliowe ciasto
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   11.3.2022

Wysokie waniliowe ciasto

Proste i super wyglądające ciasto z kremem waniliowym i białą czekoladą na wierzchu. Polecam zamoczyć przed krojeniem nóż w gorącej wodzie, aby polewa się nie łamała ani nie spadała na dół. Ja się spieszyłam więc nie mam ładnie pokrojonego ciasta, ale to oczywiście w ogóle nie wpływa na smak. Pyszne!

Składniki

Ciemne ciasto:

300 g
mąki
100 g
masła
100 g
cukru pudru
1 łyżka
kakao
1 szt.
jajko
1 łyżka
proszku do pieczenia
3 łyżka
mleka

Jasne ciasto:

5 szt.
jajek
5 łyżek
cukru
5 łyżka
mąki

Krem:

2 op.
budyniu waniliowego
700 ml
mleka
200 g
cukru pudru
2 łyżki
mąki
300 g
masła

Wierzch:

100 g
białej czekolady
2 łyżki
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciemne ciasto:
    Ze wszystkich składników na ciemne ciasto zrób gładką masę, która podziel na dwie połowy. Każdą część rozwałkuj na płat o wielkości 20 x 30 cm i ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.
  2. Jasne ciasto:
    Jajka utrzyj z cukrem na piankę i stopniowo mieszaj drewnianą łyżką z mąką. Tak przygotowane ciasto nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni, dopóki krawędzie nie zaczną odklejać się do ścianek blaszki.
  3. Krem:
    Do mleka dodaj budynie w proszku oraz mąkę i ugotuj gęsty budyń.
    Masło utrzyj z cukrem na piankę i stopniowo łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty budyń.
  4. Na jeden płat kakaowego ciasta nałóż połowę kremu, połóż jasny płat ciasta, nałóż pozostały krem i połóż kakaowy płat ciasta. Wierzch ozdób białą czekoladą, do której dodaj olej. Pozostaw aby stężało i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz