Wspaniały sypany sernik z polewą z kwaśnej śmietany

Przepis Wspaniały sypany sernik z polewą z kwaśnej śmietany

Dodał: NajKasia, 14.2.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka, Sernik

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczny sernik przy pieczeniu którego nie potrzebujesz żadnej wagi. Wystarczy Ci kubek o pojemności 250 ml. Polewa jest z czekolady i kwaśnej śmietany, jest doskonały.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 14.2.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka, Sernik

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

2 szt.jajek
1 kubekcukru
1/2 kubkaoleju
2 kubkimąki
1 małe op.proszku do pieczenia
1 op.cukru waniliowego
1 kubekmleka
2 łyżkikakao
marmolada do posmarowania ciasta

Krem:

300 mlwody
2 op.budyniu waniliowego
4 łyżkicukru
2 op.delikatnego twarogu
trochękakao
trochęrumu
250 gmasła
do smakucukier puder

Polewa:

1 szt.czekolady do gotowania
2 op.kwaśnej śmietany

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym do otrzymania pianki, dodaj olej i mleko. Następnie już tylko drewnianą łyżką wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą połowę wymieszaj z kakao. Zrób zyg-zak na jasnym cieście i włóż ciasto do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
  2. Wodę posłódź cukrem, dodaj budynie w proszku i ugotuj gęsty budyń, który odstaw aby trochę ostygł. Trochę ostygnięty ale jeszcze ciepły budyń zmiksuj z twarogiem. Masło utrzyj z cukrem pudrem i rumem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj budyń waniliowy z twarogiem i miksuj na puszysty krem.
  3. Połowę nałóż na ciasto posmarowane marmoladą, drugą część zabaw kakao. Na jasny krem nałóż kakaowy krem i ładnie wygładź.
  4. Na ciemny krem nałóż polewę z czekolady i z kwaśnej śmietany (roztopioną czekoladę wymieszaj ze śmietaną). Zrób wzorki widelcem i odstaw do lodówki aby stężało.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj