Wspaniałe jabłkowe ciasto z polewą czekoladową

Przepis Wspaniałe jabłkowe ciasto z polewą czekoladową

Dodał: NajKasia, 20.3.2022

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nietypowy jabłecznik z fantastycznym ciastem. Jeszcze nigdy nie piekłam takiego ciasta więc koniecznie musiałam spróbować. Wyjątkowy soczysty smak, polewa czekoladowa nadaje temu szyku. Koniecznie spróbuj jeśli jesteś miłośniczką jabłek.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 20.3.2022

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

150 gmąki
150 gcukru
6 szt.żółtek
100 mloleju
100 mlmleka
2 łyżkikakao

Nadzienie:

6 szt.jabłek
6 szt.białek
2 op.cukru waniliowego

Polewa:

100 gczekolady
2 łyżkioleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw na tarce na dużych oczkach zetrzyj jabłka, które potem odstaw na bok.
  2. W misce najpierw zmiksuj żółtka z cukrem do otrzymania pianki, stopniowo dodawaj olej, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko razem dobrze wymieszaj i ciasto daj na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę (możesz również użyć papieru do pieczenia).
  3. Piecz w temperaturze 160 °C przez 15-20 minut. Wierzch ciasta musi być trochę upieczony, aby jabłka nie wpadły do środka.
  4. Gdy ciasto się piecze, zmiksuj pianę z białek z cukrem waniliowym, którą delikatnie wymieszaj z jabłkami. Tą mieszankę nałóż na ciasto jeszcze przed całkowitym upieczeniem czyli po tych pierwszych 15-20 minutach pieczenia. Równomiernie rozłóż na cieście i daj z powrotem do piekarnika aby się piekło jeszcze przez 20 minut.
  5. Na ostygnięte ciasto możesz zrobić polewę czekoladową tak jak lubisz, którą potem pozostaw aby stężała.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj