NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku
Przepis Wołowina po burgundzku
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.7.2022

Wołowina po burgundzku

Już od samego patrzenia na to mięsko człowiek robi się głodny. Mięso wołowe, pieczarki, boczek i sos z czerwonego wina. Pyszne!

Składniki

Będziemy potrzebować:

około 500 g
mięsa wołowego
1 łyżka
przecieru pomidorowego (czubata)
4 szt.
pieczarek
1/2 l
czerwonego wina
1 szt.
marchew
3 ząbki
czosnku
1 łyżka
smalcu
100 g
boczku
mąka do zagęszczenia
wywar wołowy
sól i pieprz
majeranek
chili
cebula
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na maśle podsmaż kawałki mięsa. Jeśli nie zmieszczą się wszystkie na patelni podsmażaj na dwie tury, aby się nie dusiły.
  2. Następnie wyjmij mięso i dodaj boczek. Podsmaż, wyjmij do mięsa i włóż na patelnię pokrojoną cebulę i marchew w plasterkach.
  3. Podsmażaj aż będą złociste a następnie dodaj czosnek oraz mięso z boczkiem. Zagęść mąką, dodaj przecier pomidorowy i zalej winem oraz wywarem na tyle, aby mięso było zakryte. Przykryj pokrywką i daj do piekarnika na około 2 godzinki.
  4. Na koniec na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pieczarki. Rondelek albo patelnię na której gotowałaś daj na kuchenkę i zagrzej pieczarki. Na koniec dopraw majerankiem i chili. Podawaj z chlebem. Smacznego!

Źródło: Vaření a pečení s láskou

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz