Wołowina po burgundzku

Przepis Wołowina po burgundzku

Dodał: NajKasia, 29.7.2022

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Już od samego patrzenia na to mięsko człowiek robi się głodny. Mięso wołowe, pieczarki, boczek i sos z czerwonego wina. Pyszne!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 29.7.2022

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

około 500 gmięsa wołowego
1 łyżkaprzecieru pomidorowego (czubata)
4 szt.pieczarek
1/2 lczerwonego wina
1 szt.marchew
3 ząbkiczosnku
1 łyżkasmalcu
100 gboczku
mąka do zagęszczenia
wywar wołowy
sól i pieprz
majeranek
chili
cebula

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Na maśle podsmaż kawałki mięsa. Jeśli nie zmieszczą się wszystkie na patelni podsmażaj na dwie tury, aby się nie dusiły.
  2. Następnie wyjmij mięso i dodaj boczek. Podsmaż, wyjmij do mięsa i włóż na patelnię pokrojoną cebulę i marchew w plasterkach.
  3. Podsmażaj aż będą złociste a następnie dodaj czosnek oraz mięso z boczkiem. Zagęść mąką, dodaj przecier pomidorowy i zalej winem oraz wywarem na tyle, aby mięso było zakryte. Przykryj pokrywką i daj do piekarnika na około 2 godzinki.
  4. Na koniec na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pieczarki. Rondelek albo patelnię na której gotowałaś daj na kuchenkę i zagrzej pieczarki. Na koniec dopraw majerankiem i chili. Podawaj z chlebem. Smacznego!

Źródło: Vaření a pečení s láskou

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj