Wołowina po burgundzku

Dodał: NajKasia, 29.7.2022
Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Już od samego patrzenia na to mięsko człowiek robi się głodny. Mięso wołowe, pieczarki, boczek i sos z czerwonego wina. Pyszne!
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 29.7.2022
Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia
SKŁADNIKI
Będziemy potrzebować:
około 500 gmięsa wołowego
1 łyżkaprzecieru pomidorowego (czubata)
4 szt.pieczarek
1/2 lczerwonego wina
1 szt.marchew
3 ząbkiczosnku
1 łyżkasmalcu
100 gboczku
mąka do zagęszczenia
wywar wołowy
sól i pieprz
majeranek
chili
cebula
- Na maśle podsmaż kawałki mięsa. Jeśli nie zmieszczą się wszystkie na patelni podsmażaj na dwie tury, aby się nie dusiły.
- Następnie wyjmij mięso i dodaj boczek. Podsmaż, wyjmij do mięsa i włóż na patelnię pokrojoną cebulę i marchew w plasterkach.
- Podsmażaj aż będą złociste a następnie dodaj czosnek oraz mięso z boczkiem. Zagęść mąką, dodaj przecier pomidorowy i zalej winem oraz wywarem na tyle, aby mięso było zakryte. Przykryj pokrywką i daj do piekarnika na około 2 godzinki.
- Na koniec na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pieczarki. Rondelek albo patelnię na której gotowałaś daj na kuchenkę i zagrzej pieczarki. Na koniec dopraw majerankiem i chili. Podawaj z chlebem. Smacznego!
Źródło: Vaření a pečení s láskou
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Burgundské hovězí.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Burgundské hovädzie.
KOMENTARZE DO PRZEPISU