Wolno pieczone udko z indyka

Dodał: NajKasia, 14.1.2021
Kategorie: Mięso z indyka, Mięso, Obiad, Pora dnia
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Pieczone udko z indyka z lekką sałatką warzywną z mozzarellą i dressingiem jogurtowym. Muszę przyznać, że udko z indyka piekłam po raz pierwszy, ale na pewno nie po raz ostatni! Mięso bardzo soczyste i smaczne.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 14.1.2021
Kategorie: Mięso z indyka, Mięso, Obiad, Pora dnia
SKŁADNIKI
2 szt.udko indyka
oliwa z oliwek
pieprz od smak
Sałatka:
sałata
pomidor
pieprz
ser mozzarella
szczypiorek
oliwa z oliwek
biały jogurt
pasta chili lub przyprawy
- Oczyść udko z indyka – pozbądź się skóry, kto ją lubi, nie musi tego robić. Po upieczeniu będzie chrupiąca, ale u nas w domu jej nie lubimy, więc ja osobiście ją usuwam.
- Polej oliwą z oliwek, posyp przyprawami według własnego uznania i wmasuj je rękami w udo. Ja przygotowałam mięso wieczorem, włożyłam je do plastikowego woreczka i wstawiłam na całą do lodówki. Jedno udko miało około pół kilograma. Wszędzie czytałem, że udko z indyka powinno być dobrze posolone, ale ja soli w ogóle nie dodałem, gdyż mieszanka grilowa, której użyłem, to sama sól. :)
- Rano wyjmij udka z lodówki i włóż je do naczynia do pieczenia. Do naczynia wlej około pół szklanki wody tak, by była na poziomie około 2 cm od dna. Przykryj folią i piecz 2 godziny w temperaturze 160 stopni. Po dwóch godzinach zdejmij folię, podnieś temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejną godzinę.
- Jako przystawkę wybrałam sałatkę warzywną z dressingiem jogurtowym. Warzywa wymieszaj w misce (wszystko, co znajdziesz w lodówce), dodaj oliwę z oliwek i udekoruj na talerzu jogurtem, do którego dodasz chili lub inne zioła według własnego uznania.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Pomalu pečené krůtí stehno.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Pomaly pečené morčacie stehno.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Langsam gebratene Putenkeule an.
KOMENTARZE DO PRZEPISU