NajPrzepis.pl Mięso Mięso z indyka Wolno pieczone udko z indyka
Wolno pieczone udko z indyka
Przepis Wolno pieczone udko z indyka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.1.2021

Wolno pieczone udko z indyka

Pieczone udko z indyka z lekką sałatką warzywną z mozzarellą i dressingiem jogurtowym. Muszę przyznać, że udko z indyka piekłam po raz pierwszy, ale na pewno nie po raz ostatni! Mięso bardzo soczyste i smaczne.

Składniki
2 szt.
udko indyka
oliwa z oliwek
pieprz od smak

Sałatka:

sałata
pomidor
pieprz
ser mozzarella
szczypiorek
oliwa z oliwek
biały jogurt
pasta chili lub przyprawy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Oczyść udko z indyka – pozbądź się skóry, kto ją lubi, nie musi tego robić. Po upieczeniu będzie chrupiąca, ale u nas w domu jej nie lubimy, więc ja osobiście ją usuwam.
  2. Polej oliwą z oliwek, posyp przyprawami według własnego uznania i wmasuj je rękami w udo. Ja przygotowałam mięso wieczorem, włożyłam je do plastikowego woreczka i wstawiłam na całą do lodówki. Jedno udko miało około pół kilograma. Wszędzie czytałem, że udko z indyka powinno być dobrze posolone, ale ja soli w ogóle nie dodałem, gdyż mieszanka grilowa, której użyłem, to sama sól. :)
  3. Rano wyjmij udka z lodówki i włóż je do naczynia do pieczenia. Do naczynia wlej około pół szklanki wody tak, by była na poziomie około 2 cm od dna. Przykryj folią i piecz 2 godziny w temperaturze 160 stopni. Po dwóch godzinach zdejmij folię, podnieś temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejną godzinę.
  4. Jako przystawkę wybrałam sałatkę warzywną z dressingiem jogurtowym. Warzywa wymieszaj w misce (wszystko, co znajdziesz w lodówce), dodaj oliwę z oliwek i udekoruj na talerzu jogurtem, do którego dodasz chili lub inne zioła według własnego uznania.
  5. Mięso było soczyste, miękkie i bardzo smaczne, dlatego swoją pierwszą próbę oceniam bardzo pozytywnie. Może kiedyś dodam marynatę czosnkową lub miodową, to może być naprawdę przysmak. 
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz