Wołowina w sosie śmietanowym według mojego przepisu

Wołowina w sosie śmietanowym według mojego przepisu

Dodał: NajKasia, 16.3.2021

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Każdą wołowinę w sosie śmietanowym w każdej kuchni przygotowuje się odrobinę inaczej. Moi zdaniem taka, jaką ja robię jest najlepsza, ale oczywiście każdemu smakuje co innego. Jeśli masz ochotę na naprawdę dobry sos ze smacznym wołowym mięskiem, to wypróbuj moją sprawdzoną klasykę. Oczywiście do tego sosu i mięsa wołowego najlepiej pasują kledliki drożdżowe więc nie zamieniaj tego dodatku na nic innego. Potrafię sobie to danie wyobrazić jeszcze z knedlikiem karlowarskim.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 16.3.2021

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso

SKŁADNIKI

polędwica wołowa
marchew
pietruszka
seler
pieprz czarny w ziarnach
liść laurowy
sól, vegeta
bulion warzywny
musztarda
mąka
śmietana
bita śmietana
sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W garnku szybko opiecz mięso wołowe ze wszystkich stron i je wyjmij.
  2. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i włóż mięso z powrotem do garnka. Dodaj warzywa /możesz użyć gotowej mieszanki warzyw/ sól, vegetę i bulion (jeśli używasz świeżych warzyw to nie musisz już dodawać bulionu, warzywa puszczą smak) do woreczka z gazy daj liść laurowy i pieprz czarny w ziarnach i zwiąż to. Daj do garnka.
  3. Wszystko zalej wodą i gotuj około 1 godziny w zależności od mięsa.
  4. Jak już jest ugotowane to wyjmuj mięso i woreczek z liściem laurowym i pieprzem.
  5. Zmiksuj warzywa. Do śmietany dodaj mąkę oraz musztardę i zagęść sos.
  6. Na koniec dopraw sokiem z cytryny. Ja jeszcze dodatkowo przecieram sos, aby był gładki.
  7. Mięso pokrój na plastry i podawaj z domowymi knedlikami.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj