Winne ciasteczka świąteczne

Przepis Winne ciasteczka świąteczne
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Te delikatne, chrupiące a przede wszystkim tradycyjne ciasteczka są idealne na każdą okazję i są bardzo popularne głównie na Boże Narodzenie. Bez jajka mają dłuższy okres trwałości niż kruche ciastka.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

450 gmąki
3 łyżkicukru pudru
1 op.cukru waniliowego
1 małe op.proszku do pieczenia
100 mlbiałego wina
200 mloleju
marmolada do sklejania
cukier puder do obtoczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. w większej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i stopniowo dolewaj białe wino i olej.
  2. Wyrób gładkie ciasto, które powinno być miękkie i odstaw je na kilka godzin do lodówki. Na początku z ciastem pracuje się źle, ale to dlatego, że stało w zimnie.
  3. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i foremką wykrawaj różne kształty, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - zależy od wielkości i grubości.
  4. Sklejaj marmoladą, obtocz w cukrze pudrze i możesz jeść. Przechowuj w papierowym pudełku w ciemnym miejscu, na przykład w spiżarni.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj