NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Winne ciasteczka świąteczne
Winne ciasteczka świąteczne
Przepis Winne ciasteczka świąteczne
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Te delikatne, chrupiące a przede wszystkim tradycyjne ciasteczka są idealne na każdą okazję i są bardzo popularne głównie na Boże Narodzenie. Bez jajka mają dłuższy okres trwałości niż kruche ciastka.

NajKasia    ·   2.12.2021

Winne ciasteczka świąteczne

Te delikatne, chrupiące a przede wszystkim tradycyjne ciasteczka są idealne na każdą okazję i są bardzo popularne głównie na Boże Narodzenie. Bez jajka mają dłuższy okres trwałości niż kruche ciastka.

30 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Będziemy potrzebować:

450 g
mąki
3 łyżki
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
1 małe op.
proszku do pieczenia
100 ml
białego wina
200 ml
oleju
marmolada do sklejania
cukier puder do obtoczenia
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
  1. w większej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i stopniowo dolewaj białe wino i olej.
  2. Wyrób gładkie ciasto, które powinno być miękkie i odstaw je na kilka godzin do lodówki. Na początku z ciastem pracuje się źle, ale to dlatego, że stało w zimnie.
  3. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i foremką wykrawaj różne kształty, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - zależy od wielkości i grubości.
  4. Sklejaj marmoladą, obtocz w cukrze pudrze i możesz jeść. Przechowuj w papierowym pudełku w ciemnym miejscu, na przykład w spiżarni.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz