NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Wilgotne waniliowe ciasto z jabłkami
Wilgotne waniliowe ciasto z jabłkami
Przepis Wilgotne waniliowe ciasto z jabłkami
NajKasia    ·   8.8.2021

Wilgotne waniliowe ciasto z jabłkami

Doskonały wybór jeśli chcesz przygotować prosty i szybki orzeźwiający jabłecznik.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
1 kubek
cukru
1 kubek
oleju
1 kubek
mleka
2 kubki
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 op.
cukru waniliowego

Nadzienie I:

1 l
mleka
3 op.
budyniu waniliowego
6 łyżek
cukru

Nadzienie II:

1 kg
startych jabłek
4 łyżki
cukru
1 op.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki. Stopniowo dodawaj olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Połowę ciasta wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.
  3. Podczas gdy ciasto się piecze ugotuj gęsty budyń, który po 10 minutach pieczenia wylej na ciasto, na budyń waniliowy nałóż starte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym i cukrem, które wcześniej podduś na delikatnym ogniu aby zmiękły, zalej drugą połową ciasta i piecz przez kolejne 15 minut.
  4. Przed podaniem wierzch posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz