NajPrzepis.pl Desery Kołacze Wilgotne sypane ciasto
Wilgotne sypane ciasto
Przepis Wilgotne sypane ciasto
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Całkowicie łatwe ciasto, które da radę zrobić dosłownie każdy. Jest świetne zarówno z innymi owocami jak i z morelami. Teraz jest sezon na czereśnie więc polecam zrobić je właśnie z nimi :) Jeden kubek = 100 ml.

NajKasia    ·   14.7.2021

Wilgotne sypane ciasto

Całkowicie łatwe ciasto, które da radę zrobić dosłownie każdy. Jest świetne zarówno z innymi owocami jak i z morelami. Teraz jest sezon na czereśnie więc polecam zrobić je właśnie z nimi :) Jeden kubek = 100 ml.

25 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
1 kubek = 100 ml

Spód:

2,5 kubka
mąki (250 ml)
1 kubek
cukru
1 kubek
zsiadłego mleka
2 szt.
jajek
1/2 kubka
oleju
1 małe op.
proszku do pieczenia
owoce ja miała morele (mogą być wiśnie, maliny, śliwki....)

Kruszonka:

100 g
mąki
90 g
zimnego masła
90 g
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj zsiadłe mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszaj i daj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
  2. Na wierzchu ciasta ułóż owoce.
  3. Posyp kruszonką i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz