Wilgotne ciasto z wiórkami kokosowymi bez jajek i masła

Przepis Wilgotne ciasto z wiórkami kokosowymi bez jajek i masła

Dodał: NajKasia, 13.10.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Często pieczesz ciasta z kremem? Wypróbuj ten przepis na wilgotne kokosowe ciasto bez jajek i bez maślanego kremu. Boże Narodzenie albo inne święta, a może uroczysta niedziela gdy masz ochotę na coś słodkiego i kokosowego to upiecz to ciasto, które jest bardzo proste do przygotowania i pod względem smaku przypomina raffaello. Uwielbiam wiórki kokosowe, dlatego robię to ciasto częściej niż tylko na święta.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 13.10.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

SKŁADNIKI

Ciasto (1 kubek = 200 ml):

2 kubkijogurtu naturalnego
1 kubekwiórków kokosowych
1 kubekcukru
1 kubekkaszki dla dzieci
1 op.proszku do pieczenia

Do polania:

300 mlwody
4 łyżkicukru
1 op.cukru waniliowego

Nadzienie:

1 lmleka
3 op.budyniu waniliowego
do smaku cukier

Wierzch:

śmietana kremówka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj syrop, którym zalejesz upieczone ciasto. Wodę zagrzej na małym ogniu, dodaj cukier waniliowy i cukier i rozpuść je mieszając. Syrop pozostaw do ostygnięcia.
  2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce i daj na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę o wymiarach 21 x 30 cm. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. 
  3. Podczas gdy ciasto się piecze ugotuj budyń w mleku, do którego dodaj do smaku cukier.
  4. Upieczone ciasto od razu polej syropem, nałóż na nie jeszcze gorący budyń i pozostaw aby stężał. Wierzch ozdób bitą śmietaną i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj