NajPrzepis.pl Desery Kołacze Wilgotne ciasto z wiórkami kokosowymi bez jajek i masła
Wilgotne ciasto z wiórkami kokosowymi bez jajek i masła
Przepis Wilgotne ciasto z wiórkami kokosowymi bez jajek i masła
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Często pieczesz ciasta z kremem? Wypróbuj ten przepis na wilgotne kokosowe ciasto bez jajek i bez maślanego kremu. Boże Narodzenie albo inne święta, a może uroczysta niedziela gdy masz ochotę na coś słodkiego i kokosowego to upiecz to ciasto, które jest bardzo proste do przygotowania i pod względem smaku przypomina raffaello. Uwielbiam wiórki kokosowe, dlatego robię to ciasto częściej niż tylko na święta.

NajKasia    ·   13.10.2021

Wilgotne ciasto z wiórkami kokosowymi bez jajek i masła

Często pieczesz ciasta z kremem? Wypróbuj ten przepis na wilgotne kokosowe ciasto bez jajek i bez maślanego kremu. Boże Narodzenie albo inne święta, a może uroczysta niedziela gdy masz ochotę na coś słodkiego i kokosowego to upiecz to ciasto, które jest bardzo proste do przygotowania i pod względem smaku przypomina raffaello. Uwielbiam wiórki kokosowe, dlatego robię to ciasto częściej niż tylko na święta.

Składniki

Ciasto (1 kubek = 200 ml):

2 kubki
jogurtu naturalnego
1 kubek
wiórków kokosowych
1 kubek
cukru
1 kubek
kaszki dla dzieci
1 op.
proszku do pieczenia

Do polania:

300 ml
wody
4 łyżki
cukru
1 op.
cukru waniliowego

Nadzienie:

1 l
mleka
3 op.
budyniu waniliowego
do smaku cukier

Wierzch:

śmietana kremówka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj syrop, którym zalejesz upieczone ciasto. Wodę zagrzej na małym ogniu, dodaj cukier waniliowy i cukier i rozpuść je mieszając. Syrop pozostaw do ostygnięcia.
  2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce i daj na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę o wymiarach 21 x 30 cm. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. 
  3. Podczas gdy ciasto się piecze ugotuj budyń w mleku, do którego dodaj do smaku cukier.
  4. Upieczone ciasto od razu polej syropem, nałóż na nie jeszcze gorący budyń i pozostaw aby stężał. Wierzch ozdób bitą śmietaną i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz