NajPrzepis.pl Desery Kołacze Wilgotne ciasto z doskonałym czekoladowym kremem
Wilgotne ciasto z doskonałym czekoladowym kremem
Przepis Wilgotne ciasto z doskonałym czekoladowym kremem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.6.2021

Wilgotne ciasto z doskonałym czekoladowym kremem

Jeśli lubisz ciasta o smaku kawy, to koniecznie spróbuj tego prostego ciasta z doskonałym kremem.

45 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

150 g
masła
150 g
cukru
4 szt.
jajek
30 g
kakao
200 g
mąki
250 ml
mleka
1 op.
proszku do pieczenia

Krem:

200 ml
śmietany kremówki
200 g
mlecznej czekolady
2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej

Do polania:

150 ml
gotowanej czarnej kawy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj krem. Śmietanę ogrzej, odstaw i dodaj połamaną na kawałki czekoladę, którą rozpuść mieszając. Dodaj kawę i również ją rozpuść mieszając. Włóż do lodówki i pozostaw na 3-4 godziny (możesz nawet zostawić na całą noc).
  2. Masło w temperaturze pokojowej zmiksuj mikserem razem z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj jedno za drugim jajka i za każdym razem dokładnie miksuj. Potem stopniowo dodaj też pozostałe składniki.
  3. Ciasto daj na blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm. Dno blaszki posmaruj tłuszczem. Piecz w temperaturze 180 stopni mniej więcej przez pół godziny. Upieczone ciasto polej gotowaną czarną kawą.
  4. Krem wyjmij z lodówki i mikserem ubij do osiągnięcia piany. Nałóż na ostygnięte ciasto i ozdób według własnej fantazji.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz