Wieprzowo-paprykowy gulasz i kluski

Przepis Wieprzowo-paprykowy gulasz i kluski

Dodał: NajKasia, 15.12.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Kuchnia węgierska jest u nas w domu bardzo lubiana. Spróbuj przygotować wieprzowo-paprykowy gulasz z domowymi kluseczkami.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 15.12.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Na gulasz:

500 głopatki wieprzowej lub szynki
1 szt.cebula
1 łyżkasmalcu
1 szt.papryka
3 szt.pomidory
1 łyżeczkaielonego kminku
2 ząbkiczosnku
do smakusól, pieprz
2 łyżkiwęgierskiej papryki /słodkiej, mielonej/
250 mlgęstej, kwaśnej śmietany
według potrzebwywar lub woda do podlania
1 łyżkamąki

Na kluseczki:

400 gmąki
2 łyżeczkisoli
2 szt.jajko
200-250 mlwody
1 łyżkamasła /tego nie daje się do ciasta/

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Na smalcu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso pokrój w drobną kostkę, posól, popieprz i posyp kminkiem. Daj na patelnię do cebuli i podsmaż. Zdejmij z ognia i posyp papryką. Porządnie wymieszaj aby całe mięso się ładnie obtoczyło papryką. Daj z powrotem na ogień, dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę i pomidory pokrojone w kostkę.
  2. Podlej wywarem lub wodą i duś pod pokrywką aż będzie miękkie. Zasyp mąką /nie musisz/ i pozostaw aby zgęstniało. Następnie dodaj śmietanę. Aby się nie zważyła gdy dasz ją na patelnię, dodaj do zimnej śmietany kilka łyżek gorącego sosu, wymieszaj i stopniowo dodawaj do mięsa. Wymieszaj i dopraw.
  3. Ze wszystkich składników na kluski wymieszaj drewnianą łyżką średnio gęste ciasto na kluski. Wodę dodawaj stopniowo aby ciasto było średnio gęste i dobrze się je dało wyciskać przez przecierak do klusek. Ciasto pozostaw na około 1/2 godzinki.
  4. Do wrzącej osolonej wody przez przecierak do klusek przeciskaj ciasto, ostrożnie wymieszaj, aby kluski nie przykleiły się do dna garnka. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię to gotuj je jeszcze przez 3 minuty. Następnie odcedź na sitko, krótko przelej zimną wodą, pozostaw aby odciekły , przełóż do miski i dodaj masło, aby kluski się nie skleiły.

Autor: Naďa I. /Rebeka/

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj