NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Wieprzowo-paprykowy gulasz i kluski
Wieprzowo-paprykowy gulasz i kluski
Przepis Wieprzowo-paprykowy gulasz i kluski
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Kuchnia węgierska jest u nas w domu bardzo lubiana. Spróbuj przygotować wieprzowo-paprykowy gulasz z domowymi kluseczkami.

NajKasia    ·   15.12.2021

Wieprzowo-paprykowy gulasz i kluski

Kuchnia węgierska jest u nas w domu bardzo lubiana. Spróbuj przygotować wieprzowo-paprykowy gulasz z domowymi kluseczkami.

Składniki

Na gulasz:

500 g
łopatki wieprzowej lub szynki
1 szt.
cebula
1 łyżka
smalcu
1 szt.
papryka
3 szt.
pomidory
1 łyżeczka
ielonego kminku
2 ząbki
czosnku
do smaku
sól, pieprz
2 łyżki
węgierskiej papryki /słodkiej, mielonej/
250 ml
gęstej, kwaśnej śmietany
według potrzeb
wywar lub woda do podlania
1 łyżka
mąki

Na kluseczki:

400 g
mąki
2 łyżeczki
soli
2 szt.
jajko
200-250 ml
wody
1 łyżka
masła /tego nie daje się do ciasta/
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na smalcu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso pokrój w drobną kostkę, posól, popieprz i posyp kminkiem. Daj na patelnię do cebuli i podsmaż. Zdejmij z ognia i posyp papryką. Porządnie wymieszaj aby całe mięso się ładnie obtoczyło papryką. Daj z powrotem na ogień, dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę i pomidory pokrojone w kostkę.
  2. Podlej wywarem lub wodą i duś pod pokrywką aż będzie miękkie. Zasyp mąką /nie musisz/ i pozostaw aby zgęstniało. Następnie dodaj śmietanę. Aby się nie zważyła gdy dasz ją na patelnię, dodaj do zimnej śmietany kilka łyżek gorącego sosu, wymieszaj i stopniowo dodawaj do mięsa. Wymieszaj i dopraw.
  3. Ze wszystkich składników na kluski wymieszaj drewnianą łyżką średnio gęste ciasto na kluski. Wodę dodawaj stopniowo aby ciasto było średnio gęste i dobrze się je dało wyciskać przez przecierak do klusek. Ciasto pozostaw na około 1/2 godzinki.
  4. Do wrzącej osolonej wody przez przecierak do klusek przeciskaj ciasto, ostrożnie wymieszaj, aby kluski nie przykleiły się do dna garnka. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię to gotuj je jeszcze przez 3 minuty. Następnie odcedź na sitko, krótko przelej zimną wodą, pozostaw aby odciekły , przełóż do miski i dodaj masło, aby kluski się nie skleiły.

Autor: Naďa I. /Rebeka/

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz