Wieprzowina według przepisu ze Znojma

Dodał: NajKasia, 14.6.2021
Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Moich chłopcy się dzisiaj dosłownie pokłócili o to, który pierwszy dostanie dokładkę. Walczyli jak szaleni więc jestem pewna że im smakowało. Przede wszystkim dlatego, że tradycyjne dania są u nas w domu bardzo lubiane. Gotuję, piekę i przygotowuję jedzenie z miłością więc oprócz tradycyjnych dań smakuje im chyba wszystko :)
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 14.6.2021
Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia
SKŁADNIKI
800 gwieprzowego mięsa (udziec, łopatka lub karkówka w plastrach)
1 szt.średniej wielkości cebuli (drobno pokrojonej)
100 gwędzonej słoniny bez skóry (pokrojonej w kostkę)
około 600 mlwywaru mięsnego
4 szt.większych ogórków konserwowych (pokrojonych w plastry)
smalec, woda, mąka
sól, mielony czarny pieprz, sos sojowy
- Mięso rozbij, z obu stron posól, popieprz i obtocz w mące. Krótko podsmaż z obu stron na patelni na smalcu i odstaw na dno szybkowaru.
- W wytopionym z mięsa tłuszczu podsmaż cebulę i dodaj słoninę. Gdy wszystko osiągnie ciemno brązowy kolor, zalej wywarem, wymieszaj i wlej do garnka na mięso.
- Mięso powinno być całkowicie zanurzone, w razie potrzeby dolej wody. Dodaj sól, pieprz i sos sojowy, zamknij szybkowar i gotuj około 45 minut.
- Potem wyjmij mięso, do sosu dodaj ogórki konserwowe i zagęść zasmażką z odrobiną wody i mąki.
- Pozostaw aby się jeszcze około 10 minut gotowało, dopraw, daj z powrotem mięso i jeszcze podgrzej.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Vepřové plátky po znojemsku.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Bravčové plátky po znojemsky.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Schweineschmorbraten mit Gurken und Speck an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Szaftos sertésszelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU