Wieprzowina według przepisu ze Znojma

Wieprzowina według przepisu ze Znojma

Dodał: NajKasia, 14.6.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Moich chłopcy się dzisiaj dosłownie pokłócili o to, który pierwszy dostanie dokładkę. Walczyli jak szaleni więc jestem pewna że im smakowało. Przede wszystkim dlatego, że tradycyjne dania są u nas w domu bardzo lubiane. Gotuję, piekę i przygotowuję jedzenie z miłością więc oprócz tradycyjnych dań smakuje im chyba wszystko :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 14.6.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

800 gwieprzowego mięsa (udziec, łopatka lub karkówka w plastrach)
1 szt.średniej wielkości cebuli (drobno pokrojonej)
100 gwędzonej słoniny bez skóry (pokrojonej w kostkę)
około 600 mlwywaru mięsnego
4 szt.większych ogórków konserwowych (pokrojonych w plastry)
smalec, woda, mąka
sól, mielony czarny pieprz, sos sojowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso rozbij, z obu stron posól, popieprz i obtocz w mące. Krótko podsmaż z obu stron na patelni na smalcu i odstaw na dno szybkowaru.
  2. W wytopionym z mięsa tłuszczu podsmaż cebulę i dodaj słoninę. Gdy wszystko osiągnie ciemno brązowy kolor, zalej wywarem, wymieszaj i wlej do garnka na mięso.
  3. Mięso powinno być całkowicie zanurzone, w razie potrzeby dolej wody. Dodaj sól, pieprz i sos sojowy, zamknij szybkowar i gotuj około 45 minut.
  4. Potem wyjmij mięso, do sosu dodaj ogórki konserwowe i zagęść zasmażką z odrobiną wody i mąki.
  5. Pozostaw aby się jeszcze około 10 minut gotowało, dopraw, daj z powrotem mięso i jeszcze podgrzej.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj