Wieprzowina pokrojona w kostkę na papryce

Dodał: NajKasia, 12.4.2021
Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Jedno z moich ulubionych dań. Jako dodatek możesz wybrać knedliki, zarówno drożdżowe, jak i ziemniaczane lub bułczane.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 12.4.2021
Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia
SKŁADNIKI
Będziemy potrzebować:
600 głopatki wieprzowej
2 szt.średniej wielkości cebuli
2 łyżkasmalcu
3 łyżeczkisłodkiej mielonej papryki
3 łyżkimąki
200 mlśmietany 30%
około 600 mlmleka
sól według potrzeb
- Na smalcu podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulkę aż się zeszkli.
- Dodaj pokrojone w kostkę mięso, posól i podsmażaj przez 10 minut. Dodaj paprykę, wymieszaj z nią całe mięso, tak aby mięsko było ładnie obtoczone w papryce.
- Podlej odrobinę wodą i pozostaw aby wysmażył się tłuszcz. Następnie znów podlej i duś aż będzie miękkie. Możesz to również robić w szybkowarze, wtedy będzie szybciej.
- Gdy mięso jest miękkie, wyjmij je drewnianą łyżką i trzymaj w cieple. Do wrzącego sosu dodaj zasmażkę, którą przygotuj w ten sposób, że w mleku rozmieszaj mąkę. Dodaj resztę mleka oraz śmietanę i pozostaw na około 15 minut na małym ogniu aby się gotowało. Dosól do smaku.
- Blenderem zmiksuj sos a na końcu przelej go jeszcze przez sitko. Podawaj z knedlikiem drożdżowym lub bułczanym. Ale pasuje do tego również makaron albo kluski. Smacznego!
Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od doskonałej
kucharki - Naďa IndruchováŹródło: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Vepřové kostky na paprice.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Bravčové kocky na paprike.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Szaftos sertéskocka knédlivel.
KOMENTARZE DO PRZEPISU