Wieprzowina pokrojona w kostkę na papryce

Przepis Wieprzowina pokrojona w kostkę na papryce

Dodał: NajKasia, 12.4.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jedno z moich ulubionych dań. Jako dodatek możesz wybrać knedliki, zarówno drożdżowe, jak i ziemniaczane lub bułczane.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 12.4.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

600 głopatki wieprzowej
2 szt.średniej wielkości cebuli
2 łyżkasmalcu
3 łyżeczkisłodkiej mielonej papryki
3 łyżkimąki
200 mlśmietany 30%
około 600 mlmleka
sól według potrzeb

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Na smalcu podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulkę aż się zeszkli.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, posól i podsmażaj przez 10 minut. Dodaj paprykę, wymieszaj z nią całe mięso, tak aby mięsko było ładnie obtoczone w papryce.
  3. Podlej odrobinę wodą i pozostaw aby wysmażył się tłuszcz. Następnie znów podlej i duś aż będzie miękkie. Możesz to również robić w szybkowarze, wtedy będzie szybciej.
  4. Gdy mięso jest miękkie, wyjmij je drewnianą łyżką i trzymaj w cieple. Do wrzącego sosu dodaj zasmażkę, którą przygotuj w ten sposób, że w mleku rozmieszaj mąkę. Dodaj resztę mleka oraz śmietanę i pozostaw na około 15 minut na małym ogniu aby się gotowało. Dosól do smaku.
  5. Blenderem zmiksuj sos a na końcu przelej go jeszcze przez sitko. Podawaj z knedlikiem drożdżowym lub bułczanym. Ale pasuje do tego również makaron albo kluski. Smacznego!

    Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od doskonałej
    kucharki - Naďa Indruchová

    Źródło: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj