Wieprzowe ragoût z karmelizowanym jabłkiem

Przepis Wieprzowe ragoût z karmelizowanym jabłkiem

Dodał: NajKasia, 19.3.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jabłka z pewnością każdy z nas ma w domu więc warto je wziąć i przygotować z ich dodatkiem coś dobrego na obiad. Tak, tak, na obiad. Ponieważ jabłka można wykorzystywać nie tylko do ciast i deserów ale też do dań głównych. Skarmelizowałam je i dodałam do wieprzowego ragoût. Połączenie słonego i słodkiego smaku było interesujące i bardzo mi smakowało.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 19.3.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Na ragoût:

200 głopatki wieprzowej
200 gkarkówki wieprzowej
2 łyżeczkisoli
2 łyżeczkiświeżo zmielonego pieprzu
3 łyżkimąki
2 łyżkismalcu
1 szt.cebuli
4 ząbkiczosnku
50 gboczku
1 szt.marchew
100 mlwytrawnego białego wina
200 ml100% soku jabłkowego
200 mlwywaru warzywnego
4 gałązkirozmarynu
4 szt.listków laurowych
1 łyżkamasła do złagodzenia

Na karamelizowane jabłka:

2 łyżkicukru kryształ
2 szt.twarde dojrzałe jabłka
50 mlsoku jabłkowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso pokrój na kosteczki wielkości kęsa. Daj do miski, posól, popieprz i dodaj mąkę. Dokładnie wszystko wymieszaj. W garnku roztop smalec, i stale mieszając podsmaż mięso aż osiągnie różowy kolor, przez 10 minut.
  2. Mięso wyjmij a do garnka z wytopionym tłuszczem daj pokrojony w kostkę boczek i upraż. Dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek i zeszklij.
  3. Następnie dodaj pokrojoną w kawałki marchew i podsmażaj 5 minut. Dodaj rozmaryn (zwiąż go nitką, aby nie musieć wyławiać igiełek), liść laurowy i zalej winem. Poczekaj aż odparuje. Następnie dodaj sok jabłkowy, włóż do garnka mięso i dodaj tyle wywaru, aby mięso było całkowicie zakryte.  Pod pokrywką duś aż będzie miękkie przez około godzinę. Zupełnie na końcu dodaj masło. 
  4. Na patelnię z grubymi ściankami daj cukier i rozpuść go. Następnie dodaj pokrojone w księżyce jabłka pozbawione ogryzków. Jeśli ktoś chce to może również obrać skórki. Podpiekaj około 5 minut ze wszystkich stron. Polej sokiem jabłkowym, pozostaw do odparowania i aby jabłka się zeszkliły. Podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj