Wiedeńskie twarogowe naleśniki zapiekane w piekarniku

Przepis Wiedeńskie twarogowe naleśniki zapiekane w piekarniku

Dodał: NajKasia, 30.10.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia, Śniadanie

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W porównaniu z tradycyjnymi naleśnikami twarogowymi są znacznie bardziej delikatne i smaczniejsze. Są co prawda dość czasochłonne do przygotowania ale ich smak jest naprawdę boski! Gdy po raz pierwszy wypróbowałam ten przepis użyłam twarogu z wiaderka i naleśniki nie zachowywały kształtu ale następnym razem wzięłam zwykły twaróg w kostce i wtedy już było rewelacyjnie. Zarówno pod względem wyglądu jak i smaku :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 30.10.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia, Śniadanie

SKŁADNIKI

Naleśniki:

250 gmąki
2 szt.żółtek
2 łyżeczkicukru
szczyptasoli
2 łyżkioleju
400 mlmleka
200-250 mlwody mineralnej

Nadzienie:

750 gtwarogu
5 łyżekcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
2 łyżkirodzynek (nie muszą być)
2 szt.białek
do smakuskórka z cytryny

Ponadto będziemy potrzebować:

200 mlmleka
2 szt.jajek
2 łyżkicukru
1 op.cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na naleśniki w klasyczny sposób zrób gładkie ciasto, które cienką warstwą lej na rozgrzaną patelnie posmarowaną minimalną ilością oleju i smaż aż będą z obu stron złociste.
  2. Twaróg, cukier, rodzynki i białka utrzyj na gładką masę, możesz dodać do nadzienia skórkę z cytryny ale nie musisz.
  3. Każdy naleśnik napełnij nadzieniem i zwiń. Przekrój na pół i przekrojoną częścią w górę ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  4. Jajka roztrzep widelcem, dodaj mleko, cukier i cukier waniliowy i zalej tym naleśniki.
  5. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni dopóki "sos" nie zgęstnieje.
  6. Podawaj gorące i posypane cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj