Wiedeńskie twarogowe naleśniki zapiekane w piekarniku
W porównaniu z tradycyjnymi naleśnikami twarogowymi są znacznie bardziej delikatne i smaczniejsze. Są co prawda dość czasochłonne do przygotowania ale ich smak jest naprawdę boski! Gdy po raz pierwszy wypróbowałam ten przepis użyłam twarogu z wiaderka i naleśniki nie zachowywały kształtu ale następnym razem wzięłam zwykły twaróg w kostce i wtedy już było rewelacyjnie. Zarówno pod względem wyglądu jak i smaku :)
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
Naleśniki:
250 gmąki
2 szt.żółtek
2 łyżeczkicukru
szczyptasoli
2 łyżkioleju
400 mlmleka
200-250 mlwody mineralnej
Nadzienie:
750 gtwarogu
5 łyżekcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
2 łyżkirodzynek (nie muszą być)
2 szt.białek
do smakuskórka z cytryny
Ponadto będziemy potrzebować:
200 mlmleka
2 szt.jajek
2 łyżkicukru
1 op.cukru waniliowego
- Ze składników na naleśniki w klasyczny sposób zrób gładkie ciasto, które cienką warstwą lej na rozgrzaną patelnie posmarowaną minimalną ilością oleju i smaż aż będą z obu stron złociste.
- Twaróg, cukier, rodzynki i białka utrzyj na gładką masę, możesz dodać do nadzienia skórkę z cytryny ale nie musisz.
- Każdy naleśnik napełnij nadzieniem i zwiń. Przekrój na pół i przekrojoną częścią w górę ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Jajka roztrzep widelcem, dodaj mleko, cukier i cukier waniliowy i zalej tym naleśniki.
- Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni dopóki "sos" nie zgęstnieje.
- Podawaj gorące i posypane cukrem pudrem.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Vídeňské tvarohové palačinky zapečené v troubě.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Viedenské tvarohové palacinky zapečené v rúre.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Quark-Pfannkuchen im Backofen überbacken an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Tepsis bécsi túrós palacsinta.
KOMENTARZE DO PRZEPISU