Wegańskie ciasto czekoladowe

Przepis Wegańskie ciasto czekoladowe

Dodał: NajKasia, 29.1.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Tort czekoladowy, Słodkie torty, Torty

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Wegańskie ciasto czekoladowe z mleczkiem kokosowym. Do ciasta nie daje się żadnych jajek ani masła. Jest odrobinkę twardsze, ale to właśnie dlatego, że jest wegańskie. Koniecznie spróbuj. Fantastyczny słodki przysmak.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 29.1.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Tort czekoladowy, Słodkie torty, Torty

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

200 gmąki
100 gwiórków kokosowych
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
200 gcukru
300 mlmleczka kokosowego
1 i 1/2 łyżkikakao

Polewa:

50 gczekolady
3 łyżkimleczka kokosowego

Na wierzch:

garśćorzechów włoskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki czyli mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj porządnie, aby mieszanka się połączyła.
  2. Mleczko kokosowe powinno być w pokojowej temperaturze albo możesz je podgrzać w garnku aż będzie płynne i odmierzyć potrzebną ilość.
  3. Do sypkiej mieszanki dolej mleczko kokosowe i porządnie wymieszaj rózgą. Gdy ciasto jest już dobrze wymieszane możesz połowę ciasta wlać do formy o średnicy 17-18 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  4. Druga połowę ciasta wymieszaj z kakao i porządnie połącz składniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste to możesz dodać odrobinę wody.
  5. Kakaowe ciasto nanoś łyżką na białą mieszankę. Możesz zrobić drewnianą łyżką na cieście ozdobne wzory na przykład w kształcie ósemek.
  6. Tak przygotowane ciasto piecz przez 45 minut w temperaturze 180 C. Możesz sprawdzić wykałaczką czy już jest dobrze upieczone. Ciasto jest dobre jeśli wykałaczka po wyjęciu będzie sucha.
  7. Pozostaw ciasto do ostygnięcia a potem już tylko rozpuść czekoladę na parze i dodaj do niej mleczko kokosowe. Polewa powinna być gładka. Przygotowaną polewę wlej na ciasto. Ozdób orzechami i daj w chłodne miejsce aby stężała.
  8. Po stężeniu możesz podawać. Smacznego.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj