NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Tort czekoladowy Wegańskie ciasto czekoladowe
Wegańskie ciasto czekoladowe
Przepis Wegańskie ciasto czekoladowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Wegańskie ciasto czekoladowe z mleczkiem kokosowym. Do ciasta nie daje się żadnych jajek ani masła. Jest odrobinkę twardsze, ale to właśnie dlatego, że jest wegańskie. Koniecznie spróbuj. Fantastyczny słodki przysmak.

NajKasia    ·   29.1.2022

Wegańskie ciasto czekoladowe

Wegańskie ciasto czekoladowe z mleczkiem kokosowym. Do ciasta nie daje się żadnych jajek ani masła. Jest odrobinkę twardsze, ale to właśnie dlatego, że jest wegańskie. Koniecznie spróbuj. Fantastyczny słodki przysmak.

55 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

200 g
mąki
100 g
wiórków kokosowych
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
200 g
cukru
300 ml
mleczka kokosowego
1 i 1/2 łyżki
kakao

Polewa:

50 g
czekolady
3 łyżki
mleczka kokosowego

Na wierzch:

garść
orzechów włoskich
Sposób przepisu
Drukuj
55 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
  1. W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki czyli mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj porządnie, aby mieszanka się połączyła.
  2. Mleczko kokosowe powinno być w pokojowej temperaturze albo możesz je podgrzać w garnku aż będzie płynne i odmierzyć potrzebną ilość.
  3. Do sypkiej mieszanki dolej mleczko kokosowe i porządnie wymieszaj rózgą. Gdy ciasto jest już dobrze wymieszane możesz połowę ciasta wlać do formy o średnicy 17-18 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  4. Druga połowę ciasta wymieszaj z kakao i porządnie połącz składniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste to możesz dodać odrobinę wody.
  5. Kakaowe ciasto nanoś łyżką na białą mieszankę. Możesz zrobić drewnianą łyżką na cieście ozdobne wzory na przykład w kształcie ósemek.
  6. Tak przygotowane ciasto piecz przez 45 minut w temperaturze 180 C. Możesz sprawdzić wykałaczką czy już jest dobrze upieczone. Ciasto jest dobre jeśli wykałaczka po wyjęciu będzie sucha.
  7. Pozostaw ciasto do ostygnięcia a potem już tylko rozpuść czekoladę na parze i dodaj do niej mleczko kokosowe. Polewa powinna być gładka. Przygotowaną polewę wlej na ciasto. Ozdób orzechami i daj w chłodne miejsce aby stężała.
  8. Po stężeniu możesz podawać. Smacznego.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz